Всяко пето лечение в болница е за амбулатория

20% или всяко пето лечение в болница може да се извършва амбулаторно, т.е. в извънболничната помощ. А ако тя се подобри, болничният прием ще намалее с още 10%.

Това е едно от многото заключения в проекта на Националната здравна стратегия 2020, написана от екипа на здравния министър д-р Петър Москов. Тя ще бъде предложена за гласуване на парламента.

Според нея хоспитализациите у нас са с близо 40% по-високи, отколкото в ЕС, а профилактичната дейност не е развита. Затова се предлага ревизия на „здравноосигурителното покритие, стратегическо разпределение на парите в системата и програмно финансиране по изведени приоритети“. Не на последно място трябва да се редуцира прекомерната употреба на специализирана и болнична помощ за сметка на по-добра здравна превенция на заболяванията. Необходимо е да се изработи механизъм и критерии, по които да се избират лекарите и болниците, с които НЗОК да сключва договор. А заплащането по него да е обвързано с осигуряването на качествено лечение и удовлетвореност на пациента, четем още в стратегията.

Тя се спира и на раждаемостта. Заради падането на възрастовата граница, при която българите започват да водят сексуален живот, съчетано с ниска здравна култура и невземане на предпазни мерки, се стига до бременности под 18 г. и аборти при непълнолетни. Тук се предвиждат редица кампании и мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве