Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Кафе пауза

Някои го предпочитат горещо, други без захар, трети с повече, четвърти с мляко. Вариантите са много, всекиму според вкуса, а главният герой е кафето. Мнозина, увлечени в манията за здравословен живот, твърдят, че то е вид наркотик, но е факт, че нито е забранено за консумация, нито е доказано да причинява болести.

В някои части на света то е начин за оцеляване, защото има цели общности, особено в Азия, които разчитат на добива му за оцеляване. Изобщо кафето е глобален феномен, довел и до възникването на различни култури в консумацията му.

Няма човек, който е бил в Италия, да не е опитал класическия вариант на тамошното еспресо – колкото по-късо и по-силно, толкова по-добре. Местните обикновено го консумират накрак в най-близката табакерия на бърза сутрешна приказка.

Французите са по-разточителни като табиет – предпочитат го в голяма чаша, основно на маса, евентуално и с кроасан. Иначе в магазините за кафе цената на една и съща напитка може да е различна според това как ще го консумирате – на бара накрак, вътре или навън на маса.

В Мексико за класическо се смята кафе „Ола“ – в глинена чаша, стеснена горе, и с пръчица канела в нея.

В Ирландия любимият вариант е с уиски, а в Холандия с бисквитка.

За класическото кафе, което се пие в Турция, казват, че е черно като ада, силно като смъртта и по-сладко от любовта. И задължително се сервира много горещо.

Най-големите пиячи са САЩ – там годишно се поглъщат 146 милиарда чаши – абсолютен световен рекорд. В Индия Kaapr се сервира на пяна и има специфичен аромат заради добавката от цикория. В Саудитска Арабия добавят кардамон, а протоколът е строг – жените пият с жени, мъжете с мъже, като първо се дава на най-възрастните. И никой няма право да стане, ако не е изпил и последната капка.

Във Виетнам пият Ca Phe Cya Da. Прави се, като върху празна стъклена чаша се поставя каничка с мрежичка, в която има кондензирано мляко и грубо смляно кафе. После върху тях се налива гореща вода.

В Етиопия е не по-малко интересно с „Буна“. То се вари няколко часа, а към него вместо сметана и захар, се добавят сол и масло. Изпражненията на мъничките мармозетки са източникът на най-скъпото кафе в Индонезия и света – Kopi Luwak.

Както се вижда, изборът е огромен, фантазиите безгранични и не ни остава нищо друго освен да открием кой е най-добрият вариант за нас. И може би затова е време за една истинска кафе пауза.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.