Пясъчни хотели никнат в Холандия

Изпълняване на детска фантазия или просто отбелязване на специален повод - няма значение! Важното е, че преживяването ще бъде ново, възбуждащо любопитството, а и със сигурност ще даде хляб за интересни разкази. Става дума за нощувка в хотел от пясък. Цената за вечер е 150 евро, а за целта трябва да пътувате до южния холандски град Ос или до южния Снеек. Именно там са построени хотелите, които, всъщност представляват отвън пясъчен замък, досущ като тези, които правехме като деца на плажа. “Идеята се роди от ледените хотели във Финландия и Швеция. За да спят в тях, клиентите идват отдалеч и изобщо не се плашат от това да легнат в издълбаните в лед легла на температура около минус 8 градуса”, разказва директорът на пясъчния хотел Мод Ван Леувен. След като вече бил решен да постигне целта си, мъжът потърсил творци, които правят пясъчни скулптури. И всичко почнало да расте в реални размери. Сега пясъчните хотели са два - в Ос и на север в Снеек. Построени са по време на пясъчните фестивала в двата града, като в този на север темата била “Азия”, а в Ос - “Пътуване във времето”.

Ван Леувен успокоява, че няма никаква опасност хотелът да се срути върху обитателите на двете налични стаи. Защото структурата е изградена, като върху дървени плочи е поставян пясък, хиляди тонове, но усилен със специално лепило, така че да няма мърдане. “Сигурно е, че няма да можете да отнесете пясък за спомен с вас”, шегува се Ван Леувен и посочва, че дори е трудно да се откърти част от стена. Той уверява също, че никой няма да получи неприятен сърбеж или дразнене, защото ще има пясък между чаршафите. Всъщност хотелът предлага всичко удобства на нормалната стая - удобна спалня, аранжирана с интересни скулптури от пясък и нормална баня. Ван Леувен разказва, че чувал какви ли не предположения, включително, че ако все пак някой се реши да се прежали, ще завари кална локва или в краен случай, ако завали, ще го споходи точно това. Всъщност няма такова нещо и най-добре го знаят клиентите, посетили от пролетта насам хотела. Всички биват посрещани с бутилка италианско шампанско и две кристални чаши.

Скоро пясъчните хотели ще бъдат затворени, защото ще бъдат съборени. Това не значи обаче, че е истинското им закриване, защото отсега има заявки за нощувки за догодина. Напротив, Ван Леувен планира през пролетта на 2016-а пак да построи със съмишлениците си хотелите в двата холандски града, а защо не и в други. Освен това вече е провел предварителни разговори за реализиране на идеята в Германия и Великобритания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл