„Фейсбук“ отложи пускането на приложение за запознанства в Европа

Банките запазват добрите си резултати Подобрява се капиталовата адекватност, което допълнително увеличава стабилността на системата

Няма пострадали български военни при ракетен обстрел в Кандахар

АПИ: Внимавайте от км 24 до км 30 на АМ „Тракия“ в посока София

Сан Ремо събра оригиналните „Рики е повери”

Министър Ангелкова е на двудневна визита в Полша

16 години затвор за американец, изгорил гей флага

Проф. Николай Овчаров: Отказах предложение за работа от Васил Божков

Четирима гърци пострадаха след катастрофа с чешки тир на „Тракия“

Ивайло Иванов: Задържани са 7 души в Стара Загора във връзка с крупна кражба

Великобритания се готви за епидемия от коронавирус

Глобяват с над 11 хил. евро за откъснато кокиче в Турция

Как можете да избягвате всичко, което ви прави дебели?

Ревизия на приватизацията и кошмарите на прехода Трябва да бъдат приветствани усилията на новия главен прокурор Иван Гешев

Боил Банов: Министерство на културата е проверявало музея на Божков, нямаме правомощия за частни колекции

Дойдох, видях, мирисах, изядох

Може ли звукът от шумящите вълни да промени вкуса на морската храна, или да харесваме повече уискито, ако го пием до камина с дърва, или пък формата на шоколада да подобри неговия вкус, а защо не цветът на чинията да промени усещането за сладост? Отговорите са “да”. Твърди го една от най-новите науки – неврогастрономията. Тя изучава връзките между храната и нашите възприятия и чувства.

Ако се окажете в Ибиза и имате 3 свободни часа и излишни 1500 евро, можете да се опитате да си запазите място в най-скъпия ресторант в света, или поне така твърди Си Ен Ен. Става дума за Sublimotion. Главният готвач Пако Ронсеро две години разработва идеята си да комбинира храната с въздействието върху възприятията. С помощта на специална технология от “Самсунг” той създава ресторанта с места за 12 души, за които се грижат 24 готвачи. Менюто е 20-степенно и докато бива консумирано, клиентите са изложени на аудиовизуално пътешествие от дъното на океана до безкрая на Космоса, като целта е подвеждане на ума за различно възприемане на храната.

Първият мултисензорен ресторант в света е “Ултравиолет” в Шанхай – отвори през май 2012 г. Също предлага 20-степенно меню, като привилегировани са едва 10 души едновременно. Нужно е да си направите резервация 90 дни по-рано. Освен това няма начин сами да стигнете до заведението. Всяка група клиенти бива вземана от определено място в Шанхай и извозвана до ресторанта. На пръв поглед стените са напълно голи, но само докато започне “прожекцията” на 360 градуса. Освен светлини и звуци, шоуто е и с промяна на ароматите. Главен готвач е французинът Пол Пере, а тази година “Ултравиолет” бе поставен на 24-то място в класацията на 50-те най-добри ресторанта в света.

Пътешествие в историята, събуждане на носталгия, провокиране на паметта и други странни изживявания предлага The Fat Duck в австралийския град Мелбърн. Там се вихри собственикът – шеф Хестън Блументал. Ексцентричният британец обещава странно пътешествие, при което, докато консумирате морски дарове върху “пясък”, слушате шума на морето. Блументал изхожда от логиката, че храненето е единствената дейност, в която участват и 5-те сетива – зрение, осезание, слух, обоняние, вкус. Затова в неговите заведения тя се поднася с изключителни ефекти, а ястията понякога звучат налудничаво, като например сладолед от сьомга.

El Celler de Can Roca на братята Рока в испанския гард Жирона и тази година бе определен за ресторант №1 в света. Освен като един от пионерите на молекулярната гастрономия, фамилията експериментира смело и в преките въздействия. Клиентите могат да се насладят на El Somni, 12-степенно мултисензорно меню, комбинирано с различни мултимедийни изкуства в една от залите на ресторанта в определени дни.

В чикагския ресторант Alinea например са си поставили за цел да накарат клиентите да се усмихват, като провокират у тях спомени от детството. Затова там предлагат ядливи балони. В ресторант Opaque в Сан Франциско има друга провокация – консумация в пълна тъмнина. Целта е да се усилят сетивата за аромата и текстурата на храната. В Eat в Бруклин е забранено да се говори в неделя вечер и затова 4-степенното меню се сервира и консумира в тишина, като изключим умишлено засиления шум от тракането на посудата в кухнята. Шеф готвачът Николас Науман е прекарал известно време в будистки храм в Индия и може би това обяснява правилата в ресторанта му. Има заведения, в които храната променя цвета си, съдържа хелий или се използват пиротехнически ефекти в нея. Разбира се, това безспорно привлича клиенти, но тепърва може да се използва и със здравословна цел, особено в битката с вредните хранителни навици. Защото е категорично, че апетитът ни пряко и мигновено е зависим точно от това, което приемаме с 5-те сетива. Затова и според специалистите все повече ресторанти ще се обърнат в работата си към неврогастрономията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.