Как храни ни карат да миришем зле

Човек е това, което яде, казват старите хора.

Храната оказва влияние върху здравето, фигурата, настроението и... разбира се, на миризмата ни.

Кои са основните храни и продукти, които трябва да избягвате, ако искате да миришете приятно?

На първо място се хранете балансирано, но внимавайте с консумацията на алкохол, месо, чипсове и млечни продукти. Те, както и някои други храни, могат да причинят лош дъх и миризма.

Аспержите са изключително полезни, но понякога причиняват неприятна миризма на урината. Причината – попадайки в човешкия организъм някои от веществата, които се съдържат в аспержите, се превръщат в летливи серни съединения.

Алкохолът първо е доста калоричен, а после - може да причини изпотяване и лоша миризма на тялото. При прекаляване със спиртни напитки се стига до повишено отделяне на пот.

Когато ядем чипс, вафли и други храни от групата т.нар. "джънк фубс" (б.а. - от англ. junk foods) и не спортуваме достатъчно, в организма ни се натрупват мастни клетки. Освен до излишни килограми, те водят до нежелан дъх и неприятен мирис на тялото.

Редица проучвания показват, че хората, които консумират месо, и вегетарианците миришат различно. Миризмата на тези, които не ядат месни продукти, е в пъти по-приятна от тази на месоядните.

Веднага след като сме консумирали лук, чесън и къри, се променя дахът ни. Няколко часа по-късно обаче започваме да миришем и самите ние. Причината - ароматните подправки образуват серен газ в организма ни, който се отделя през порите на кожата. Така мирише както устата ни, така и цялото ни тяло.

В млечните продукти се съдържа голямо количество протеини и на храносмилателната система й е нужно повече време, за да ги преработи. Прекомерната консумация на мляко, сирене и кашкавал може да доведе до отделяне на метил меркаптан и сероводород, които могат да причинят неприятна миризма на тялото ни.

Рибата е полезна, защото е богата на витамин А. При прекалена консумация обаче може да се стигне до неприятен дъх и дори до отделяне на неприятна миризма от тялото ни.

Репичките също могат да причинят лош дъх и неприятна миризма.

Цигарите развалят не само дъха, но водят до лош мирис на потта.

Как да намалим влиянието от тези храни върху телесната ни миризма?

Първо, чрез редовно ядене на храни, богати на фибри.

Второ, чрез по-голяма консумация на зеленчуци.

И трето, с по-добра лична хигиена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве