БЕХ получи решението на ЕК за глобата от 77 млн. евро Вероятно дружествата ще го обжалват, като ще оспорят твърденията и размера на глобата

Соцвеличия питат: Срещу коя система се борим сега? Стотина важни мъже от преди 1989-а вдигнаха наздравици

Одобриха почивни дни на всички религиозни общности

Правителството отпусна близо 490 000 лева за мост в Елена

Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия

Правителството отпусна над 10 млн. лева на общини в Пиринско

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за смъртта на бебето, изхвърлено във водите на „Водното огледало“ в Кърджали

Прокуратурата поиска постоянен арест за Ценко Чоков

Орлин Павлов, Мариана Попова и Стефан Вълдобрев ще пеят на новогодишния концерт на София Именити творци и спортисти ще отправят видеопожелания към българите

ЕС забрани сламките и пластмасовите чаши Новите правила ще влязат в сила след 2 години

7 млн. лева даде правителството на област Монтана

Кметът на Павликени чете коледна приказка на децата от забавачка

Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца

ЕК потвъди за хакерска атака срещу институции на евросъюза

Половин милиард евро за метро до „Левски“ и „Слатина“

Георги Кадиев, кандидат на коалиция „Сердика“: Боря се за кмет, за да свърша повече работа в София

Бившият министър Петър Башикаров, посланик Константин Главанаков, бившият зам.-министър Владимир Пенчев, бившият шеф на “Интеркомерс” Иван Деев, екс търговският ни представител в Москва Любомир Козлев и директорът в “Балканкар” Пенчо Бузов (от ляво надясно).

С Георги Кадиев, кандидат на коалиция „Сердика“ за кмет на София, разговаря Здравка Андонова

– Г-н Кадиев, след като два пъти загубихте битката за кмет на София, как ще спечелите избирателите този път? Защо хората трябва да гласуват точно за вас?

– Първо, нека призова хората да гласуват. За когото искат, както им сърце дава, но да гласуват. Напук на партийните централи, пазещи статуквото. Само с активно гласуване можем да се преборим с корпоративния и купения вот. Наскоро чух как един от кандидат-кметовете на София планира неговата партия да спечели общински съветник в общината. Плащат по 100 лева на застъпник – 50 лева на един до обяд и 50 лева на друг следобед. Всеки от тях трябва да доведе още гласове срещу съответната сума. В София има 1500 секции: ако имате достатъчно пари за толкова застъпници и членове на СИК, поне един общински съветник ви е гарантиран – трябват ви около 7000 гласа. Това можем да го спрем само с висока активност на 25 октомври. А ако ви харесва, какво съм направил за София до момента и какво предлагам сега, можете да гласувате за мен. Вярвам, че ще успея, защото предлагам по-добра и ефективна форма на управление на града – некорумпирана, професионална, с план и визия за бъдещето. Искам да решим докрай няколко от големите проблеми на града – чистота, транспорт, зеленина, сигурност, детски градини. Да знам, че няма дете без място в детска градина, няма квартал без детска площадка и осветление, няма общинска болница без оборудване, няма парк, в който тихомълком да се строи. София продължава да е европейската столица с най-мръсен и опасен за здравето въздух. Докога? Изграждахме завод за боклук само за да установим, че тепърва трябва да търсим финансиране на нова – още по-скъпа част от него, и ще горим насред София. Идеята „София – зелен град“ се отдалечава след всеки строеж в парк. София заслужава повече от това. Ето защо се включих. Надявам се, че така давам възможност на всички, дори най-негативно настроените да видят надежда за промяна.

– Не очаквате ли отлив на червени избиратели, които на предишни избори са ви подкрепяли? Все пак обещахте на БСП да не се кандидатирате за кмет на София от друга партия, а в момента зад вас стои основно АБВ.

– Аз съм независим кандидат, подкрепен от две леви партии. Кандидатирах се, защото видях как ръководството на БСП се предаде в София пред ГЕРБ, намести се на първите места в листите и нищо не ги интересува. Не смеят дори и да загубят достойно, да не би да си изцапат политическата биография. Изборите за кмет са мажоритарни избори. Ако хората гласуват за мен, нека го правят заради това, което съм показал в миналото и което показвам сега, не заради партийна принадлежност. Аз съм и ще си остана ляв човек, от разбиранията ми не могат да ме изключат. Но инфраструктурата, ремонтът на кварталните улици и тротоари, спирането на застрояването на зелените площи, детските площадки, редовният транспорт, справедливото настаняване в детска градина, честното управление без корупция – това са нормални човешки приоритети. И не ги деля нито на леви, нито на десни. Както не деля хората на червени, сини или лилави. Тук съм, за да свърша работа. Да опитаме заедно да променим града. И виждам много позитивни реакции. Всички искат градът ни да се управлява по-добре.

– Кой е основният ви опонент на тези избори: моделът, който ГЕРБ налага в Столичната община, или всъщност БСП?

– Аз не се боря против някого, а се боря „за“. Боря се за по-добра София. Боря се за доверието на хората и за промяна в града ни – за спиране на застрояването в парковете, за ремонтиране на улиците и тротоарите в кварталите, за по-чист град, в който няма само два сезона – един прашен и един кален. Това не са битки против някого, а за постигане на нещо. За да го реализираме, трябва да махнем модела на еднолично управление на Борисов, при който кметът е просто фасада за вземане на решения като това за строежа в Борисовата градина зад “Софияленд”, за корупционни сделки като опита да се подарят 3,5 млн лв на „Карат-С“. Аз знам, че г-жа Фандъкова не е сложила главния архитект, ама за какво ми е, като не смее да го махне 6 години, да не би да се ядоса Борисов? И София се презастроява и презастроява все повече и повече. Знам, че зам.-кметът по транспорта замисли аферата „Карат-С“, ама за какво ми е Фандъкова, като още го държи? И общината продължава да плаща по 4,50 лева на километър на „Карат-С“ да возят по автобусните им линии.

– Как евентуалните общински съветници от коалиция „Сердика“ в СОС ще са в опозиция на ГЕРБ, като АБВ подкрепя ГЕРБ на централно ниво? И къде ще бъдете вие – в общинския съвет или в парламента?

– Аз се боря да бъда кмет на София и изобщо не мисля за друго. И се надявам, че коалиция „Сердика“ ще има достатъчна подкрепа в СОС, за да можем и да управляваме. Ако не успеем – категорично оставаме в опозиция. Не мога да казвам на АБВ какво да прави на национално ниво. Отговарям за себе си и за коалиция „Сердика“, а ние целенасочено се борим да прекратим модела на управление в София. Винаги съм бил последователен за отношението ми към управлението на ГЕРБ в града. След мои сигнали бяха уволнени за корупция двама районни кметове и шефът на „Софийски имоти“. Мое разкритие спря опита на Столична община да подари 3,5 млн. лв. на „Карат-С“, за което трябваше да си отидат двама зам.-кметове, но ги спасиха. Ето това искаме да спрем. Лошото и корумпирано управление води до некачествените ремонти, до асфалтиране на една и съща улица по три пъти, до това все още да липсват 10 000 места в детските градини. Емблематичен пример е Борисовата градина, където арх. Диков издава разрешително за строеж в парка – зад “Софияленд”, а негов бивш служител в частното му проектантско бюро е проектант на строежа. Преди няколко дни един сайт – front.bg, публикува информация, че за един от лотовете на строежа на метрото е избрана турска фирма, на която изпълнителният директор на метрото инж. Братоев е консултант по проект в Саудитска Арабия. Ако е вярно, е емблематичен конфликт на интереси. Тук си в комисията, която ги избира за строител, там си им консултант. Столична община мълчи.

– Как по-бързо и ефективно ще решите всички проблеми, които изброявате? В момента Йорданка Фандъкова изглежда се е преборила донякъде и с липсата на места в детските градини, и с проблема с боклука.

– Решението е по-честно, прозрачно и ефективно управление на София – без корупция, с прозрачен избор и контрол на изпълнителите на обществени поръчки, с директно включване на гражданите в управлението на града. ГЕРБ управляват София вече 10 години, колкото Софиянски. Всички проблеми са тяхна отговорност. Лошите ремонти са пореден символ на лошия модел на управление в София – трамвайното трасе по бул. „България“, подлезът на НДК, ежегодните ремонти на „Цариградско шосе“. Слушам как се хвалят, че са ремонтирали 130 км улици – и това при 2700 км улици общо в града. С това темпо ще им трябват 83 години, за да ремонтират всички улици. И докато кварталите са напълно забравени, гордостта на управляващите е, че ремонтираха „Витошка“ 4 години подред.

– Ако не стигнете до втори тур, ще излезете ли от политиката? Или ще се пробвате с нов политически проект?

– Мисля, че съм от малкото политици, доказали, че не ги е страх от подаване на оставка. Подадох оставка като зам.-министър на финансите заради несъгласие с политиката на Орешарски още през 2007 г. Излязох от парламента през 2014 г. като пример за ръководството на БСП за това, че и те трябва да напуснат. Каквито и критики да има към мен, винаги съм заставал срещу избирателя очи в очи. Имам вече 5 мажоритарни избора – вероятно повече от цялото Изпълнително бюро на БСП. Не е важно какво ще стане с мен, аз съм функция на избирателите. Важно е какво ще стане със София и с България, защото София е сърцето на България.

Нашият гост

Георги Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършва Московския държавен институт по международни отношения.

През 2005 г. става член на БСП. Бил е зам.-министър на финансите, общински съветник и депутат от левицата.

Два пъти е кандидат на БСП за кмет на София.

През септември т.г. е изключен от партията, тъй като се кандидатира за кмет от коалиция „Сердика“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.