Георги Кадиев, кандидат на коалиция "Сердика": Боря се за кмет, за да свърша повече работа в София

С Георги Кадиев, кандидат на коалиция "Сердика" за кмет на София, разговаря Здравка Андонова

- Г-н Кадиев, след като два пъти загубихте битката за кмет на София, как ще спечелите избирателите този път? Защо хората трябва да гласуват точно за вас?

- Първо, нека призова хората да гласуват. За когото искат, както им сърце дава, но да гласуват. Напук на партийните централи, пазещи статуквото. Само с активно гласуване можем да се преборим с корпоративния и купения вот. Наскоро чух как един от кандидат-кметовете на София планира неговата партия да спечели общински съветник в общината. Плащат по 100 лева на застъпник - 50 лева на един до обяд и 50 лева на друг следобед. Всеки от тях трябва да доведе още гласове срещу съответната сума. В София има 1500 секции: ако имате достатъчно пари за толкова застъпници и членове на СИК, поне един общински съветник ви е гарантиран - трябват ви около 7000 гласа. Това можем да го спрем само с висока активност на 25 октомври. А ако ви харесва, какво съм направил за София до момента и какво предлагам сега, можете да гласувате за мен. Вярвам, че ще успея, защото предлагам по-добра и ефективна форма на управление на града - некорумпирана, професионална, с план и визия за бъдещето. Искам да решим докрай няколко от големите проблеми на града - чистота, транспорт, зеленина, сигурност, детски градини. Да знам, че няма дете без място в детска градина, няма квартал без детска площадка и осветление, няма общинска болница без оборудване, няма парк, в който тихомълком да се строи. София продължава да е европейската столица с най-мръсен и опасен за здравето въздух. Докога? Изграждахме завод за боклук само за да установим, че тепърва трябва да търсим финансиране на нова - още по-скъпа част от него, и ще горим насред София. Идеята „София - зелен град“ се отдалечава след всеки строеж в парк. София заслужава повече от това. Ето защо се включих. Надявам се, че така давам възможност на всички, дори най-негативно настроените да видят надежда за промяна.

- Не очаквате ли отлив на червени избиратели, които на предишни избори са ви подкрепяли? Все пак обещахте на БСП да не се кандидатирате за кмет на София от друга партия, а в момента зад вас стои основно АБВ.

- Аз съм независим кандидат, подкрепен от две леви партии. Кандидатирах се, защото видях как ръководството на БСП се предаде в София пред ГЕРБ, намести се на първите места в листите и нищо не ги интересува. Не смеят дори и да загубят достойно, да не би да си изцапат политическата биография. Изборите за кмет са мажоритарни избори. Ако хората гласуват за мен, нека го правят заради това, което съм показал в миналото и което показвам сега, не заради партийна принадлежност. Аз съм и ще си остана ляв човек, от разбиранията ми не могат да ме изключат. Но инфраструктурата, ремонтът на кварталните улици и тротоари, спирането на застрояването на зелените площи, детските площадки, редовният транспорт, справедливото настаняване в детска градина, честното управление без корупция - това са нормални човешки приоритети. И не ги деля нито на леви, нито на десни. Както не деля хората на червени, сини или лилави. Тук съм, за да свърша работа. Да опитаме заедно да променим града. И виждам много позитивни реакции. Всички искат градът ни да се управлява по-добре.

- Кой е основният ви опонент на тези избори: моделът, който ГЕРБ налага в Столичната община, или всъщност БСП?

- Аз не се боря против някого, а се боря „за“. Боря се за по-добра София. Боря се за доверието на хората и за промяна в града ни - за спиране на застрояването в парковете, за ремонтиране на улиците и тротоарите в кварталите, за по-чист град, в който няма само два сезона - един прашен и един кален. Това не са битки против някого, а за постигане на нещо. За да го реализираме, трябва да махнем модела на еднолично управление на Борисов, при който кметът е просто фасада за вземане на решения като това за строежа в Борисовата градина зад “Софияленд”, за корупционни сделки като опита да се подарят 3,5 млн лв на „Карат-С“. Аз знам, че г-жа Фандъкова не е сложила главния архитект, ама за какво ми е, като не смее да го махне 6 години, да не би да се ядоса Борисов? И София се презастроява и презастроява все повече и повече. Знам, че зам.-кметът по транспорта замисли аферата „Карат-С“, ама за какво ми е Фандъкова, като още го държи? И общината продължава да плаща по 4,50 лева на километър на „Карат-С“ да возят по автобусните им линии.

- Как евентуалните общински съветници от коалиция „Сердика“ в СОС ще са в опозиция на ГЕРБ, като АБВ подкрепя ГЕРБ на централно ниво? И къде ще бъдете вие - в общинския съвет или в парламента?

- Аз се боря да бъда кмет на София и изобщо не мисля за друго. И се надявам, че коалиция „Сердика“ ще има достатъчна подкрепа в СОС, за да можем и да управляваме. Ако не успеем - категорично оставаме в опозиция. Не мога да казвам на АБВ какво да прави на национално ниво. Отговарям за себе си и за коалиция „Сердика“, а ние целенасочено се борим да прекратим модела на управление в София. Винаги съм бил последователен за отношението ми към управлението на ГЕРБ в града. След мои сигнали бяха уволнени за корупция двама районни кметове и шефът на „Софийски имоти“. Мое разкритие спря опита на Столична община да подари 3,5 млн. лв. на „Карат-С“, за което трябваше да си отидат двама зам.-кметове, но ги спасиха. Ето това искаме да спрем. Лошото и корумпирано управление води до некачествените ремонти, до асфалтиране на една и съща улица по три пъти, до това все още да липсват 10 000 места в детските градини. Емблематичен пример е Борисовата градина, където арх. Диков издава разрешително за строеж в парка - зад “Софияленд”, а негов бивш служител в частното му проектантско бюро е проектант на строежа. Преди няколко дни един сайт - front.bg, публикува информация, че за един от лотовете на строежа на метрото е избрана турска фирма, на която изпълнителният директор на метрото инж. Братоев е консултант по проект в Саудитска Арабия. Ако е вярно, е емблематичен конфликт на интереси. Тук си в комисията, която ги избира за строител, там си им консултант. Столична община мълчи.

- Как по-бързо и ефективно ще решите всички проблеми, които изброявате? В момента Йорданка Фандъкова изглежда се е преборила донякъде и с липсата на места в детските градини, и с проблема с боклука.

- Решението е по-честно, прозрачно и ефективно управление на София - без корупция, с прозрачен избор и контрол на изпълнителите на обществени поръчки, с директно включване на гражданите в управлението на града. ГЕРБ управляват София вече 10 години, колкото Софиянски. Всички проблеми са тяхна отговорност. Лошите ремонти са пореден символ на лошия модел на управление в София - трамвайното трасе по бул. „България“, подлезът на НДК, ежегодните ремонти на „Цариградско шосе“. Слушам как се хвалят, че са ремонтирали 130 км улици - и това при 2700 км улици общо в града. С това темпо ще им трябват 83 години, за да ремонтират всички улици. И докато кварталите са напълно забравени, гордостта на управляващите е, че ремонтираха „Витошка“ 4 години подред.

- Ако не стигнете до втори тур, ще излезете ли от политиката? Или ще се пробвате с нов политически проект?

- Мисля, че съм от малкото политици, доказали, че не ги е страх от подаване на оставка. Подадох оставка като зам.-министър на финансите заради несъгласие с политиката на Орешарски още през 2007 г. Излязох от парламента през 2014 г. като пример за ръководството на БСП за това, че и те трябва да напуснат. Каквито и критики да има към мен, винаги съм заставал срещу избирателя очи в очи. Имам вече 5 мажоритарни избора - вероятно повече от цялото Изпълнително бюро на БСП. Не е важно какво ще стане с мен, аз съм функция на избирателите. Важно е какво ще стане със София и с България, защото София е сърцето на България.

Нашият гост

Георги Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършва Московския държавен институт по международни отношения.

През 2005 г. става член на БСП. Бил е зам.-министър на финансите, общински съветник и депутат от левицата.

Два пъти е кандидат на БСП за кмет на София.

През септември т.г. е изключен от партията, тъй като се кандидатира за кмет от коалиция „Сердика“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта