Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

Забраниха на геймър да играе FIFA до живот

Гранична полиция: Няма мигрантски натиск към България

Първа индийска кола на ток Цената на модела Nexton EV ще започва от 18 000 евро

Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Втори случаи на заразен с коронавирус в САЩ

С какво ЕС обмисля да замени думата “психиатър”?

Двама души загинаха при инцидент на пътя Бургас-Созопол

Досега няма потвърден случай на коронавирус у нас

Камерите на АПИ в населените места не следят за е-винетки и тол

Влак помете кола на жп прелез (СНИМКИ) При страшния удар е загинала водачката на автомобила

Охрид имал духовна власт над половината Балкани

Река пренася камъчета на десетки километри на Марс

Бълбукаща река, която си проправя път през скали и камъчета – от време на време течението преобръща малките камъчета по дъното. Това се случва и на Марс, пише Discovery News, цитирани от Фокус.

Проучването, фокусирано върху моделите на ерозия на камъни на Марс, е установило, че те са пренесени от течаща вода на разстояние 50 километра по повърхността на Червената планета.

Последните доказателства от Марс предполагат, че на планетата има малки количества течна вода, а новото изследване, базирано на анализи на заснети от роувъра Curiosity изображения, обрисува свят с течащи реки в древното минало. Снимките на марсохода показват малки камъчета с необичайно заоблени и закръглени форми. За геофизика Дъглас Джеролмак и колегата му Габор Домокос – математик в Университета за технология и икономика в Будапеща, детайлите за формата на камъчетата разказват историята им.

Докато Джеролмак е анализирал геофизиката на марсианските камъчета, Домокос е направил изчисления на базата на предишно изследване на връзката между движението на обектите и тяхната форма. Математикът е съставил геометричен модел, който показва как формата и масата на даден камък се променя, когато се удря в друг обект с подобен размер.

Екипът е тествал модела с данни за ерозивни процеси на Земята. Учените са провели експерименти в лаборатория, изследвали са скалите и камъчетата в планинска река в Пуерто Рико и накрая са анализирали седименти от устието на каньон в Ню Мексико. Резултатите от трите земни теста са потвърдили точността на геометричния модел на Домокос и изследователите са го използвали за камъчетата на Марс, отчитайки разликата в условията на Червената планета.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.