Илияна Цанова със сериозна подкрепа за зам.-директор на фонда "Юнкер"

Бившият вицепремиер в две служебни правителства Илияна Цанова получи сериозна подкрепа от евродепутатите за назначаването си на поста заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Кандидатурата на Цанова беше одобрена на съвместно заседание на икономическата и бюджетната комисия в Европейския парламент. Така тя вече е само на крачка от окончателното назначаване на ключовия пост, съобщи БНР.

На изслушването пред двете парламентарни комисии Илияна Цанова заяви, че опитът ѝ в Европейската банка за възстановяване и развитие е достатъчен, за да се справи с новата позиция на заместник в стратегическия фонд, създаден по т.нар. план "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. Ръководството на Фонда ще играе важна роля в подбора на проектите, които с помощта на публични средства се очаква да генерират общо 315 милиарда евро нови инвестиции в 28-те икономики.

Цанова получи 62 гласа "за" и само 7 "против", като дори надмина кандидата за управляващ директор – австриеца Вилхелм Молдерер.

Вотът е недвусмислен, каза специално за Българското национално радио председателят на парламентарната комисия по бюджет Жан Артюс.

Самата Илияна Цанова се въздържа от медийни коментари преди окончателното гласуване на пленарното заседание на Европарламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят