Маскирани отвлякоха непълнолетно момиче в Димитровград

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Юристи искат eдинен изпит по право

Да има единен национален изпит в 9-те юридически факултета в страната, чрез който кандидат-студентите да влизат в специалност „право“. Това е едно от предложенията за подобряване на юридическото образование, сочи изследване сред магистрати, юристи, студенти и преподаватели. Проучването е изготвено от социолози по поръчка на Министерството на правосъдието (МП) като стъпка към съдебната реформа.

Идната седмица МП ще публикува за обществено обсъждане промените, които е подготвило в тази връзка. Вчера обаче оттам заявиха, че това предложение не е сред тях, тъй като не бива държавата да се меси в академичната автономност. МП обаче предлага единен изпит при завършване на правото. Мотивът е, че в университетите не влизат юристи, но такива излизат и на изхода трябва да има „сериозен филтър“. „Тези, които ще държат в ръцете си човешки съдби, трябва да бъдат по-сериозно проверявани – техните морални и професионални качества“, обясни министърът на правосъдието Христо Иванов. Респондентите смятат, че нямат и никаква подготовка по европейско право. МП ще работи и в тази посока, тъй като 8 г. след членството ни в ЕС 80% от законодателството ни следва от това на общността.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.