18-годишната Малала, получила Нобел за мир, следва слънцето

Диплома, за която много мечтаят - шест отлични оценки с минус и много пълни шестици. Гимназията само за момичета в Едгбастън, Бирмингам, се разделя с една от най-добрите си ученички в своята история. Името й е Малала Юсафзай. Носителката на Нобелова награда за мир през 2014 г., разказва германският вестник "Ди Велт".

18-годишната активистка за човешки права вече е постигнала много в живота си. След като през миналата година Малала грабна Нобеловата награда за мир заедно с индийския активист за правата на децата - Кайлаш Сатяртхи, днес тя има безпрепятствен достъп до всички световни лидери.

Гласът на Малала се чу, тя пожела всички деца, включително и момичетата, да имат равен достъп до образование. Самата тя се противопостави на патриархалното общество в Пакистан.

Малала заплати глада си за образование почти с живота си. През октомври 2012 година тя бе простреляна в главата от талибаните, докато пътува в училищния автобус. Защото според тях 15-годишното момиче тогава пристъпва всички религиозни ценности.

Малала оцеля и продължи да учи в Бирмингам. Документалният филм "Той ме нарече Малала" на американския режисьор Дейвис Гугенхайм представя живота на момичето във Великобритания и разкрива защо носи именно това име. Бащата на Малала - Зиаудин Юсуфзай, го избира в чест на националната афганистанска героиня Малала, която се бори срещу британските окупационни сили. Една смела и борбена жена.

Лентата ще дебютира тази седмица на филмовия фестивал в Лондон. Родителите на Малала изключително много се гордеят с нея.

Сега пакистанското момиче иска да бъде студентка. И едва ли има университет, който да не иска да приема носител на Нобелова награда - Оксфорд, Кеймбридж, Станфорд, Харвард, всички я очакват.

Малала искаше да учи политика, философия и икономика в Оксфорд, докато не посети Станфордския университет в Калифорния. "Те имат там 300 слънчеви дни от 365 дни в годината. В сравнение - в Бирмингам вали средно 164 дни в годината", споделя бащата на момичето след разговор с него.

Кой университет би предпочела Малала? Ще извърви ли пътя от Пакистан през Англия до Калифорния?

Шансовете на дъждовния Оксфорд са лоши, но той все още не е извън надпреварата.

Убитият пакистански премиер Беназир Бхуто завършва образованието си именно в Оксфорт - този факт може да привлече Малала да остане на Острова, коментира "Ди Велт".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят