Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Учени промениха чувствата на хората чрез магнитни импулси

Съвместен екип от американски и британски учени успяха с мощни магнитни импулси към мозъка временно да променят чувствата на хората по различни теми – от вярата им в Бога до отношението им към имиграцията. Изследването, публикувано в списание „Social Cognitive and Affective Neuroscience”, е извършено чрез използването на силни магнитни полета около някои части на мозъка, пише „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

Това се нарича транскраниална магнитна стимулация и може да се използва за лечение на депресия. Учените, обаче , открили, че с нея те могат временно да променят мнението на хората по различни въпроси и дори да повлияят на вярата в религията им.

Екипът, съставен от учени от университета в Йорк и Университета на Калифорния, Лос Анджелис , провели експеримента върху 39 студенти. Те били разделени в две групи, на една от които приложили магнитни симулации, които не били достатъчно силни, за да въздействат на мозъчната активност.

Другата група била подложена на силни импулси, които били толкова силни, че временно блокирали задния медиален фронтален кортекс. Това е частта от мозъка, която играе ключова роля в откриването на несъответствия между желание и моментно състояние и може да промени последващото поведение на индивида. С други думи, тази част от мозъка обработва заплахите и конфликтите и решава как човек ще им отговори. Преди да бъдат подложени на мозъчна стимулация, участниците трябвало да отговорят на въпроси за собствената си смърт.

Това решение на учените се базирало на предишни доказателства, че изправени пред заплаха, хората могат да променят и да увеличат вярата си в Бог. Във втората част на изследването студентите били помолени да прочетат две писма, написани от имигранти в Америка, едно от които хвали страната, а другото я критикува.

Това отново е взето от друго проучване, според което хората изпитват по-силни чувства като лоялност и пристрастие към собствената си етническа група, за сметка на друга.

След това учениците били подложени на съответните дози стимулации.

Резултатите показали значителни разлики между двете групи. 32,8 от тези, които получили силно магнитно влияние, намалили вярата си в Бог и ангелите в сравнение с контролната група, която не била подложена на стимулация. 25,8 на сто от първата група имали по-положително мнение за имигранта, въпреки че той е написал отрицателно писмо за страна им.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.