Рикошет от куршум на граничар уби имигрант. Въпроси към МВР: Как нелегалните стигнаха чак до Средец? (обзор)

Куршум, изстрелян от български граничен полицай, е рикоширал в мост, преди да прониже смъртоносно нелегален имигрант. Това е резултатът от аутопсията на афганистанеца, загинал край град Средец късно вечерта в четвъртък. Мъжът бил улучен в шията, а не в тила, както се съобщаваше по-рано. Куршумът разкъсал важен кръвоносен съд и чужденецът издъхнал от остра кръвозагуба.

Това е първият случай на мигрант, убит от полицейски куршум от началото на бежанската криза в Европа. Заради него премиерът Борисов напусна срещата на върха на ЕС. Президентът и политиците у нас подкрепиха действията в защита на границата.

На извънредна пресконференция главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че имигрантите са засечени от системата за охрана на границата. На сигнала са реагирали двама граничари и полицай, командирован от вътрешността на страната. Към 22 ч в четвъртък те се озовали срещу група от 54 чужденци, влезли през границата с Турция. Те били мъже на възраст 20-30 години. Криели се под т.нар. Аврамов мост край Средец, по главния път за Бургас. Мигрантите отказали да се подчинят на заповедите на униформените и опитали да се съпротивляват. В тази ситуация граничарят Вълкан Хамбарлиев (42 г.) гръмнал със служебния си пистолет “Макаров” във въздуха. Куршумът рикоширал в бетонния мост и улучил един от мигрантите. Той бил най-възрастният от групата - на 56 години и считан за водач.

Костов заяви, че мигрантите не били въоръжени, но няколко пъти повтори, че съотношението било 54 мъже в добра спортна форма срещу трима.

Граничарят не е задържан, афганистанците се разпитват в бежанския център в Елхово с участието на агенти от ДАНС.

Борисов напусна по-рано срещата на върха в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов напусна по-рано срещата на върха на ЕС в Брюксел вчера заради застреляния имигрант на българо-турската граница, съобщиха от българската делегация. Около полунощ той информирал председателя на Европейския съвет Доналд Туск за инцидента и казал, че до края на заседанието ще го представлява президентката на Литва Далия Грибаускайте.

"Това е още един аргумент колко важна е дискусията ни. Охраната на външните ни граници е основен приоритет, каза Туск пред репортери, а после добави: "Разбира се, Борисов знае, че сме готови да помогнем на България и администрацията.“ Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, който по-рано нарече Бойко „златното момче на България“, отказа коментар за случилото се у нас с мотив, че няма достатъчно информация.

До редакционното приключване на броя в петък нито Борисов, нито вътрешният министър Бъчварова коментираха случая.

Съседи и синдикати подкрепят граничаря Вълкан Хамбарлиев

Жители на Средец започнаха подписка в защита на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев, който също е от града. “Полицаят си е изпълнил служебните задължения. Ние сме зад него. Той просто е за медал. С хляб и сол ли трябва да ги посрещаме тези чужди хора”, заяви жена от града.

“Изключително скромен, отзивчив и трудолюбив. Много свястно момче е Вълкан”, допълни я друга жителка на Средец. Тяхна комшийка пък бе категорична: “Полицаят е стрелял, защото афганистанците са навлезли в наша територия. Той трябва да защити родината си и постъпката му е правилна.”

42-годишният Вълкан Хамбарлиев е семеен и има две деца. Като граничар работи повече от 10 години. Брат му е жандармерист. “Вълкан е запален ловец и членува в ловната дружинка на града”, разказаха местните хора.

“Вълкан първо работеше в Българската армия, после се премести в “Гранична полиция”. Много добре възпитан и отговорен служител, патриот в истинския смисъл на думата”, каза пред “Труд” братовчедка му Таня Тодорова.

Междувременно профсъюзите в МВР също изразиха подкрепа за граничаря. В позиция на Националния полицейски синдикат се казва, че безрезервно подкрепят “смелия и самоотвержен служител, който изпълнил своя дълг”.

Въпроси към МВР: Как нелегалните стигнаха чак до Средец?

Как така групата от 54 “мъже в отлична спортна форма”, които явно не са бежанци от войната, нито измъчени икономически мигранти, се озоваха чак край Средец - на 6 часа път пеш от границата?

Засякла ли ги е термовизионната система там, или не е изправна? Ако да, защо не са реагирали дежурните на браздата?

Имало ли е изобщо дежурни, или нашите власти разчитат на турските си партньори да пазят България? Защо злополучните трима граничари са се намирали чак на пътя за Бургас?

Дали са били на постоянен пост там, или са пратени с безумна задача да спрат “спортисти” (потенциални терористи), които са 20-30 пъти повече от тях?

МВР не отговаря.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право