ЧИС отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между “Дружба” и “Младост”

Почина 17-годишният младеж, който падна от третия етаж на дом за деца в Роман

Анита Мейзер с нова версия пред съда – мъжът й се самоубил, докато купувала яйца Аз съм единствената осъдена за подкуп на думи, каза скандалната миска

Повишен интерес за лов в България на изложението в Залцбург

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложената от БСП временна комисия за ремонта на центъра

Николина Ангелкова се срещна с българи във Вашингтон

Учени са открили „лепкавите топчета“, които спояват атомните частици

Учени от Технологичния университет във Виена са достигнали до данни, доказващи, че мезон F0 (1710) е дълго търсената неуловима частица, която се състои изцяло от чиста сила и споява останалите ядрени частици. Тя е съществена част не само от разбирането ни за ядрената, но и за всички видове енергия. Изследването е публикувано в журнала Physics Review Letter, съобщава “Фокус”. Откритието на потенциалната свързваща частица е дело на Антон Ребхан и Фредрик Брюнер.

Те са използвали ускорител за частици, за да измерят процеса на разпад на мезон f0(1710). Това е единственият начин за квалифициране и количествено измерване на частицата заради краткия й живот. „Изчисленията ни показват, че действително е възможно „лепкавите топчета“ да се разпадат предимно на странни кварки“, казва Ребхан, описвайки един от ключовите признаци за засичане на свързващите частици. Кварките са базови, неделими, субатомни частици, които са градвините части адроните, познати и като протони и неутрони.

„Лепкаво топче“ (glueball) или „лепкави частици“ е прякора на частиците, които служат като лепило за ядрените частици. Идентифицирането им обаче не е така лесно, както може да изглежда на пръв поглед, дори с резултати от данни, събрани с ускорител на частици. Изследователите възнамеряват да сравнят резултатите си с данни от Големия адронен колайдер в ЦЕРН и от ускорител в Пекин, където в момента се провежда мащабен експеримент.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.