Учени са открили „лепкавите топчета“, които спояват атомните частици

Учени от Технологичния университет във Виена са достигнали до данни, доказващи, че мезон F0 (1710) е дълго търсената неуловима частица, която се състои изцяло от чиста сила и споява останалите ядрени частици. Тя е съществена част не само от разбирането ни за ядрената, но и за всички видове енергия. Изследването е публикувано в журнала Physics Review Letter, съобщава "Фокус". Откритието на потенциалната свързваща частица е дело на Антон Ребхан и Фредрик Брюнер.

Те са използвали ускорител за частици, за да измерят процеса на разпад на мезон f0(1710). Това е единственият начин за квалифициране и количествено измерване на частицата заради краткия й живот. „Изчисленията ни показват, че действително е възможно „лепкавите топчета“ да се разпадат предимно на странни кварки“, казва Ребхан, описвайки един от ключовите признаци за засичане на свързващите частици. Кварките са базови, неделими, субатомни частици, които са градвините части адроните, познати и като протони и неутрони.

„Лепкаво топче“ (glueball) или „лепкави частици“ е прякора на частиците, които служат като лепило за ядрените частици. Идентифицирането им обаче не е така лесно, както може да изглежда на пръв поглед, дори с резултати от данни, събрани с ускорител на частици. Изследователите възнамеряват да сравнят резултатите си с данни от Големия адронен колайдер в ЦЕРН и от ускорител в Пекин, където в момента се провежда мащабен експеримент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл