На 19 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 19.02.2020

Двама са под наблюдение за симптоми на коронавирус във Велико Търново

„Ковид-19“ най-опасен за възрастни и болни Изводите са от мащабно проучване на над 44 000 случая

Евродепутатът Ангел Джамбазки, пред “Труд”: „Да, България“ са в съюз с крайнолеви срещу България

Ретроградният Меркурий вади недостатъците на политиците

Купуваш винетка, за да отидеш на работа Шосетата до Банкя, Бистрица, Панчарево и Железница са с такса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 февруари 2020

Засякоха контейнер с радиоактивен товар във Варна

Катастрофира кола на съдебната власт с Ветко и Маринела Арабаджиеви

Депутат напира за поста на Меркел Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Амнести интернешънъл разтревожена от „екстремните мерки“ на нашите граничари към бежанците

Амнести интернешънъл призова за независимо разследване на обстоятелствата, довели до гибелта на афганистанския мигрант край Средец. Представителят на правозащитната организация Барбора Черноселкова отбеляза пред БНР, че това е първият случай, при който в европейска държава умира мигрант, прострелян от полицейски куршум.

„Ние призоваваме за пълно и независимо разследване на случая. То трябва да установи дали полицията е упражнила сила пропорционално и дали действията й са били приемливи. Като казвам „пропорционално“ имам предвид, дали е отговаряла на опасността и на ситуацията. Също така ние сме много разтревожени от ситуацията, че може би става дума за хора, които търсят подслон и вместо да бъдат защитавани, полицията е взела доста екстремни мерки. Но както казах, трябва да има разследване и да се установи какво точно се е случило при това преминаване на границата“, заяви Черноселкова пред БНР.

Вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи действията на полицаите край Средец като „много адекватни“, а смъртта на мигранта – като резултат от „неприятно стечение на обстоятелствата“. Оставки в МВР след случая няма да има.

Случаят с нелегалния мигрант край Средец занимава международните медии. Причината е, че за първи път служител на властите от ЕС е причинил преднамерено, случайно или по стечение на обстоятелствата, смърт на лице с произход от различни страни от тези на територията на ЕС, каза в предеването „Събота 150“ Румяна Дечева – председател на Европейското общество за защита на човешките права в България.

„Трябва обаче да започнем да разговаряме малко по-дълбоко, не само за темите, които повдига „Амнести Интернешълнъл“. В български аспект трябва да се навържат нещата – целта ни да влезем в Шенген, което е свързано с опазването на границите, както и с абсолютната ангажираност на нашата страна да гарантира правото на всеки един гражданин на България, на ЕС или на трети страни“, допълни Дечева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.