Амнести интернешънъл разтревожена от "екстремните мерки" на нашите граничари към бежанците

Амнести интернешънъл призова за независимо разследване на обстоятелствата, довели до гибелта на афганистанския мигрант край Средец. Представителят на правозащитната организация Барбора Черноселкова отбеляза пред БНР, че това е първият случай, при който в европейска държава умира мигрант, прострелян от полицейски куршум.

"Ние призоваваме за пълно и независимо разследване на случая. То трябва да установи дали полицията е упражнила сила пропорционално и дали действията й са били приемливи. Като казвам "пропорционално" имам предвид, дали е отговаряла на опасността и на ситуацията. Също така ние сме много разтревожени от ситуацията, че може би става дума за хора, които търсят подслон и вместо да бъдат защитавани, полицията е взела доста екстремни мерки. Но както казах, трябва да има разследване и да се установи какво точно се е случило при това преминаване на границата", заяви Черноселкова пред БНР.

Вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи действията на полицаите край Средец като „много адекватни“, а смъртта на мигранта - като резултат от „неприятно стечение на обстоятелствата“. Оставки в МВР след случая няма да има.

Случаят с нелегалния мигрант край Средец занимава международните медии. Причината е, че за първи път служител на властите от ЕС е причинил преднамерено, случайно или по стечение на обстоятелствата, смърт на лице с произход от различни страни от тези на територията на ЕС, каза в предеването "Събота 150" Румяна Дечева – председател на Европейското общество за защита на човешките права в България.

"Трябва обаче да започнем да разговаряме малко по-дълбоко, не само за темите, които повдига „Амнести Интернешълнъл“. В български аспект трябва да се навържат нещата – целта ни да влезем в Шенген, което е свързано с опазването на границите, както и с абсолютната ангажираност на нашата страна да гарантира правото на всеки един гражданин на България, на ЕС или на трети страни", допълни Дечева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят