България не пусна руски самолет с помощи за Сирия

Медведев: Не браним Асад, а националните си интереси

Москва нанесе удари по 49 обекта на “Ислямска държава”

България отказа да пропусне през въздушното си пространство руски самолет с хуманитарна помощ за Сирия. В резултат Министерството на извънредните ситуации на Русия бе принудено по спешност да съгласува нов маршрут, след което самолетът отлетя за Латакия, а след това се върна в Москва, съобщи ТАСС.

Подробностите за проблемите с полета, извършен в петък, оповести директорът на отдела за международна дейност на ведомството Александър Томашов. По думите му самолетът имал съгласуван маршрут, но час преди да излети, българските власти отказали да го пропуснат през въздушното пространство на страната. Томашов не посочи откъде е минал новият маршрут.

Според говорителката на МВнР в София Бетина Жотева България е отказала да издаде разрешение за прелитане, защото заявката за него била подадена твърде късно.

Руското Външно посочи, че самолетът Ил-76 е доставил в Латакия над 20 тона хуманитарна помощ - месни и рибни консерви, мляко, захар и вещи от първа необходимост като одеяла. При обратния полет до Москва пък били евакуирани 56 души, предимно руснаци, пожелали да напуснат Сирия. В групата имало и 20 деца.

Премиерът Дмитрий Медведев обяви вчера, че военната интервенция на Русия в Сирия не брани Башар Асад, а руските национални интереси. Целта на ударите била Москва да се защити от екстремистите от “Ислямска държава”, които “ако не бъдат унищожени там, ще дойдат в Русия”.

Руското военно министерство съобщи вчера, че за денонощие са били нанесени удари по 49 обекта на джихадистите в Сирия. Унищожен е завод за експлозиви, складове с оръжия и боеприпаси, бойна техника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят