Селяхатин Демирташ - Изгряващата звезда

Кюрдският Обама или турският Ципрас, както наричат още 42-годишния Селяхатин Демирташ, е мъжко момче, както подсказва и името му (железен камък от тур.) Анализаторите са единодушни, че той е “изгряващата звезда” на турския политически небосклон през последните няколко години, която обаче съперниците му правят всичко възможно да угасят.

Демирташ се слави и като първия турски политик, който се конкурира по ораторско майсторство и харизма със своя идеологически антипод - властелинът на държавата Реджеп Едроган. Благодарение на своя млад и енергичен лидер “турската СИРИЗА” и “кюрдскският Подемос”, с които сравняват лявата прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН) за пръв път в политическата история на Турция прескочи убедително 10%-ния изборен праг на 7 юни и със спечелени 13 на сто от гласовете вкара 80 депутати в Меджлиса.

Мисията на Демирташ, когото анализаторите определят като “интелектуалната еманация на 20-годишното кюрдско политическо движение”, е ще съумее ли да превърне ДПН наистина в една голяма лявоцентристка турска партия, която да събере под покрива си всички недоволни от режима на Ердоган.

Изборният успех на Демитраш се стовари като “османски шамар” и покруси мераците на Ердоган да стане “супер президент” и прекрои турската държавност. Влизането на ДПН като най-малката опозиционна партия в парламента разтърси из основи установените от 2002 г. насам политически пластове и разбута трипартийната композиция ислямисти-кемалисти-националисти.

На изборите през 2007 г. Демирташ за пръв път влиза в парламента като независим депутат. Заедно с останалите кюрдски народни представители печелят 7% и едва на 34 г. става шеф на ПГ на фракцията на Партията на демократичното общество, която после образуват в Меджлиса. През 2009 г. Конституционният съд забранява ПДО заради искането им за “демократична автономия”, а батко му Нуретин Демирташ, който я ръководи тогава, отива в затвора. Следващата година Селяхатин е издигнат за съпредседател на прекръстилата се “нова” прокюрдска Партия на мира и демокрацията (ПМД). Техните искания са: изучаване на майчин език, освобождаване на политическите затворници, край на военните операции и премахване на 10%-та изборна бариера. През юни 2011 г. е преизбран за независим депутат. Играе активна роля в стартиралия по идея на Ердоган проект за “кюрдското отваряне” на турската държава и преговорите между службите МИТ, Йоджалан и ПКК.

За връх в политическата му кариера се приема 2014 г., която е и твърде знаменателна за политическите събития година по-късно. На 22 юни, година след антиправителствените протести от Гези парк, двамата с Фиген Юстюндаг са избрани за съпредседатели на новата Демократична партия на народите. На първите преки президентски избори в историята на републиката, спечелени от Ердоган, на 10 август м.г. Демирташ е третият кандидат. Събира 9,8% от гласовете и така доказва, че ДПН има подкрепата и на близо 1,5 милиона турци. След което партията му влиза като самостоятелна партия в Меджлиса на последните избори и тотално променя конюнктурата в Анкара. Тягата около Демирташ се затяга. Ердоган неднократно призовава за смъкване на имунитета му, на основание на неговите думи прокурорите завеждат дела. Тягата се увеличава, а развръзката предстои да видим… Дилемата - честни избори или гражданска война.

Помирител

Роден в зората на кюрдския бунт, на 10 април 1973 г. в Палу, провинция на Елязъ, Селяхатин е вторият син в бедно работническо семейство. Баща му решава да се преместят в Диарбекир, за да може 7-те му деца да получат по-добро образование. “Нашите тайно говориха на заза (кюрдски диалект), но нас не ни научиха, за да нямаме проблемите, които те са имали.” В гимназията е изправен пред труден избор - да грабне пушката и да се бие за правата на потиснатите кюрди или да учи право, за да ги отстоява по легален път. Завършва право с отличен в Анкарския университет и става адвокат. Поема най-травмиращите дела - за неразкритите от държавата убийства, изпразнените от армията кюрдски селища, изтезанията в полицията и политическите затворници. Отказва хонорар на бедните. Един от най-добрите правозащитници в местния клон на Амнести интернешънъл и Хелзинкския комитет за правата на човека.

Селяхатин и съпругата му Башак Демирташ имат две дъщери. Той пее и свири на саз (подобие на гъдулка) народни песни и рисува картини.

ЗА НЕГО

Оцапа с кръв мирния процес

Тази персона, която се вживява в ролята на поп звезда, е лично отговорен за смъртта на 50 цивилни, защото с призива си към кюрдите да излязат на улицата, уж в защита на Кобане, провокира кървавите събития на 6-8 окт. 2014 г. Той оцапа с кръв турско-кюрдския мирен процес, помрачи усилията ни дотук и го докара до задънена улица, а сега се крие зад бронята на депутатския си имунитет.

Реджеп Тайип Ердоган,

президент на Турция

Издигането му за президент е незаконно

Издигането на кандидата на ПКК (на Демирташ за президент през 2014 г. - б.р.), на душманите на Турция, на озъбените срещу републиката, които нападат единството на народа и суверенитета на държавата, е не само в ущърб на духа на националната воля, а и противозаконно.

Девлет Бахчели, опозиционен лидер на националистическата партия

Консолидира, а не разделя

Поведението му излъчва доверие и внушава чувството “аз съм един от вас”, за разлика от “патерналисткият модел” на Ердоган. Той е най-динамичният политически актьор на сегашната политическа сцена с консолидираща енергична реторика вместо поляризираща.

Нора Фишер Онар,

анализатор от института Джърман Маршъл фонд

Стига ни е давал акъл

Демирташ и неговата Демократична партия на народите какво успяха да сторят досега по кюрдския въпрос, че ще ни дават акъл да кажем “сбогом на оръжията” и да ни казват какво да правим и какво не!

Дуран Калкан -

от ръководството на ПКК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи