Военно-апелативният съд търси 42 000 лв. от Пенгезов

Версията му: Станал обвиняем заради пускането от ареста на Октай

Военно-апелативният съд поиска 42 217 лв. от бившите си председатели Веселин Пенгезов и Петър Петков. Това стана ясно вчера от гражданския иск на магистратите под пагон, предявен в Софийския градски съд, където стартира делото срещу двамата.

Те, заедно с още шестима, сред които е и ексначалникът на кабинета на бившия премиер Пламен Орешарски – Мария Дивизиева, отговарят за злоупотреби с европейски пари и нарушение при обществени поръчки. Става дума за проект за прозрачност във военните съдилища по програма ОПАК.

В гражданския си иск Военно-апелативният съд бе предявил претенция и за над 600 000 лв към всички подсъдими, но съдът отказа да го разглежда в тази част. 

“Не мога да разбера в какво ме обвиняват”, каза вчера Пенгезов. След това заяви, че обвинението му било повдигнато, когато Софийският апелативен съд, на който тогава бе председател, пуснал от ареста Октай Енимехмедов. Енимехмедов вече е осъден за закана с убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

“Доган го взе като лична обида, нареди на човека, той на другия и това дело се появи на бял свят изведнъж”, изтъкна Пенгезов. И добави, че всички съдилища освен САС са овладяни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право