Задържаният бивш шеф на македонските спецслужби е имал среща с български бизнесмен в Белград

Задържаният на белградското летище с пистолет бивш директор на македонските спецслужби Сашо Миялков е имал среща с български бизнесмен в сръбската столица.

Миялков бе арестуван за кратко в неделя, след като сръбските граничари откриха в пътническата му чанта пистолет. След няколко телефонни разговори той бе освободен.

По-късно стана ясно, че в чантата са открити "медицински ръкавици и един пълнител с патрони".

Според македонския журналист Зоран Божиновски, който се укрива в Сърбия, Миялков е пътувал за Загреб през Белград, защото в столицата е имал среща с бившия директор на македонските митници (Драган Даравелски, бел.ред.) и "един български бизнесмен", пише БГНЕС.

Сашо Миялков, който е братовчед на премиера Никола Груевски, бе директор на Агенцията по сигурност и контраразузнаване до средата на месец май, когато подаде оставка. Това стана десет дни след убийството на 8 македонски полицаи при операцията край Куманово. Божиновски бе поставен в "черния списък" на Миялков, който поиска екстрадирането на журналиста поради "издаването на държавна тайна".

"Преди време Миялков се е срещал с членове на престъпната сръбска групировка "Сурчински клан" с цел да накарат "Божиновски да млъкне", съобщи сръбската преса, която определя "Миялков като един от най-влиятелните и най-богати хора в Македония, който има бизнес в Словакия и Чехия".

"Поради съмнителния начин, по който е придобил богатството си, той е под наблюдение на чуждите служби. Той често посещава Белград и в Сърбия влиза без да бъде регистриран на границата", се казва още в публикациите в Белград. В тях се уточнява, че Сашо Миялков има връзки и с престъпния свят.

"Не вярвам Миялков да иска още да ме убие. Всичко, което имах, аз го казах публично. Освен това на убития хърватски разследващ журналист Иво Пуканич (47-годишния собственик на популярния седмичник "Национал" Иво Пуканич и директора на маркетинга Нико Франич бяха убити на 23 октомври 2008 г. в двора на редакцията в центъра на Загреб, бел.ред.) предадох цялата документация за контрабандата с цигари, която е извършвана на територията на Македония.

В момента Сашо Миялков набира черни пари за кампанията в Хърватия. В неговия екип е и македонския политик Сърджан Керим, който бе предложен (от премиера Никола Груевски, бел.ред.) за кандидат за поста генерален секретар на ООН", каза още Зоран Божиновски и уточни, че Миялков има "17 разрешителни за оръжие в Македония".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят