Вредните храни - на червени рафтове в магазините

300 грама пържени картофи, приготвени в опасни мазнини, ще поскъпнат с 1,12 лв.

Забраняват насочената към деца реклама по телевизията и радиото на вредните продукти

Вредните храни, които ще бъдат обложени с новия данък обществено здраве, ще се подреждат на специално оцветени в червено щандове в магазините.

Това съобщи пред „Труд“ здравният министър д-р Петър Москов, който със спортния си колега Красен Кралев представи новата ставка. Тя е част от правителствената програма „За здраво поколение“. „Засега обаче не се предвижда продуктите, които не представляват риск за потребителите, да се излагат на боядисани в зелено щандове“, допълни д-р Москов.

Проектът на данък вредни храни е съгласуван с Министерството на финансите и се очаква да влезе в сила от догодина. Обсъжда се обаче да има гратисен период (примерно от 6 месеца), в който производителите на нездравословните изделия да променят рецептурника си и да намалят количествата на опасните вещества в тях до допустимите норми.

С новата ставка ще се облагат 4 вида храни (виж таблицата). На първо място са тези, които съдържат частично хидрогенирано растително масло повече от 0,5 г/100 г продукт, тъй като то опасно повишава нивото на холестерола в кръвта и води до много заболявания. Такъв пример е маргаринът.

Втори в списъка са храните, които имат повече от 1 грам сол на 100 грама продукт като чипсовете и снаксовете. „Според Световната здравна организация безопасната дневна доза сол е 5 грама (или колкото една чаена лъжичка), българинът обаче консумира средно по 8 грама. А изследване във Варна и околността показа, че там на ден приемат по 12,7-14,8 г или 3 пъти повече!“, заяви министър Москов.

Трета облагаема група продукти са тези, които съдържат кофеин (над 24 мг/100 мл) или таурин (повече от 100 мг/100 мл) като енергийните напитки. Данък ще отнесат и енергийни шотове, които имат добавен кофеин в количество повече от 60 мг и повече от 300 мг таурин в порция за еднократен прием. „За съжаление децата ни се подреждат на второ място в Европа след Холандия по консумация на енергийни напитки - 9% от българчетата между 14 и 18 г. пият по повече от една такава напитка дневно“, каза още д-р Москов.

Четвъртата група ще е тази, в която захарта е над нормата (от 40 г общи захари на 100 грама продукт) като шоколада и шоколадовите бонбони. Определени са и ограниченията за съдържанието на подсладителите.

Министър Москов даде няколко примера как ще се отрази данъкът обществено здраве.
„Да вземем опаковка от бисквити от 150 грама. Първата причина за облагането й е съдържанието на сол над 1 грам на 100 грама продукт“, каза д-р Москов. Второто основание е наличието на захар над 25 грама на 100 грама продукт. И третата - ако в тях е вложено частично хидрогенирано растително масло. „За него праг няма, важното е дали го има или не. Ако го има, оскъпяването е с 3,10 лв. на килограм продукт, защото това масло е убийствено. То пълни артериите ни с холестерол. Т.е. причинява сърдечно-съдови и мозъчно съдови заболявания“, описа Москов. Така бисквитите, съдържащи трите вида вредности, ще поскъпнат средно с 97 стотинки.

Заради наличието на захар и кофеин над нормата цената на енергийна напитка от 250 мл ще стане с 59 стотинки по-висока.

А ако порция от 300 грама пържени картофи са приготвени с частично хидрогенирано растително масло, данъкът ще повиши цената им с 1,12 лв. „Но ако те са пържени с олио, както прави баба ви, няма да има ставка“, отсече министър Москов.

За да бъде още по-силен резултатът от данъка обществено здраве, предвижда се да се забрани телевизионната и радиорекламата на вредни храни, която е насочена към деца. Т.е. както не се позволява у българчетата да се насажда расизъм и насилие, така няма да се допуска до тях да стига агитация за опасни храни.

Целта е стимулиране на здравословното хранене

Целта на данъка обществено здраве е да стимулира консумацията на здравословни храни, а производителите да намалят опасните съставки в облагаемите продукти и те да се освободят от налога. Третият очакван резултат е да се повиши информираността на българите какво ядат и какви са последиците от това, както и да се подобрят здравните показатели на населението.

Както „Труд“ съобщи още, налог няма да се слага на основните за населението храни като хляб, месо и месни продукти, мляко, сирене, кашкавал, масло, плодове и зеленчуци. Напротив целта е да се насърчи консумацията им. По здравословни причини се изключват също сокове и нектари от плодове, както и всички други продукти, съдържащи плодове 40% или повече от тегловното им съдържание. Данъкът не важи също за: кафето, чая, пчелния мед, както и за продукти със съдържание на какао 40% или повече от тегловното им съдържание, за храни, отговарящи на изискванията за екстра качество конфитюр и екстра качество желе.

Красен Кралев, министър на спорта: 150 млн. лева на година ще отиват за спорт и здраве

150 млн. лв. ще се събират годишно от данък обществено здраве, показват икономическите анализи. Това съобщи при представянето на новия налог спортният министър Красен Кралев. 20% от очакваните постъпления ще се използват за обновяване на спортните игрища, площадките и залите в училищата. Други 20% ще отиват за подобряване на храненето в училищата, като ще се разработят програми за насърчаване на консумацията на плодове и зеленчуци по модел на прилаганата в Норвегия програма. „А точно тя е използвана като пример за създаване на „Програмата на ЕС за насърчаване на употребата на плодовете в училищата“. Останалите 60% ще се дават за профилактика, превенция и лечение на хроничните незаразни заболявания като сърдечно-съдовите, мозъчно-съдовите и диабета, както и за детското и майчиното здраве“, изброи министър Кралев. Обществен съвет, в който ще бъдат включени лекари, специалисти по хранене, спортисти педагози и представители на общините, ще отговаря за изразходването на 150-те млн. лв.

Постигането на по-добър и здравословен начин на живот у нас ще се извърши чрез новата правителствена програма „За здраво поколение“. „Тя има три основни направления: първото е за изграждане на навици за здравословно хранене, второто - за двигателна култура и спорт и третото представлява модерна информационна кампания в училищата за превенция на пушенето и употребата на наркотици“, каза още Кралев.
„Категорични сме, че с въвеждането на данъка обществено здраве първо ще се ограничи консумирането на вредни храни, а това ще доведе до сериозни икономии в сферата на здравеопазването. И второ - пряко ще се генерират средства за реконструкцията на спортната база в училищата и университетите“, добави спортният министър.

Междуведомствена работна група наскоро установи, че в 300 български училища няма физкултурни салони, а в 433 помещения са пригодени за занятията по физическо възпитание, но те не отговарят на минималните стандарти за практикуване на спорт. „Т.е. в 733 от 2700-те училища у нас спортната инфраструктура не отговаря стандартите. Някои от тези учебни заведения са в окаяно състояние повече от 50 г., което показва, че проблемът не е на последните едно или две правителства, а на държавата, и обхваща цели политически епохи“, обобщи Кралев. Той добави, че с министър д-р Петър Москов имат решения на наболелите въпроси, а конкретно този с физкултурните салони да бъде отхвърлен за 4-5 г. с изпълнението на правителствената програма „За здраво поколение“.

Взехме унгарския модел

Солени глоби за нарушителите

Солени парични глоби ще отнасят производителите и търговците, които предлагат на българите облагаеми храни, но въпреки това върху тях не е начислен данъкът обществено здраве. „Тепърва в наредба ще определим размера на санкциите. Не сме обсъждали отнемане на лицензи примерно на търговци, ако бъдат хванати няколко пъти в нарушение“, отговори на въпрос на „Труд“ за контрола здравният министър д-р Петър Москов.

За прилагането на новия налог ще следят Регионалните здравни инспекции.
Моделът, взет за пример при създаването на нашия данък вредни храни, е унгарският. А Европейската комисия се е произнесла положително за предвидените в него норми. Оказва се, че две години след като данъкът е въведен в Унгария, потреблението на опасните за здравето продукти е намаляло средно с 27% (а варира от 19 до 37 на сто).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве