Втора военна база на Русия в Арктика готова на 97%

Русия привършва строителството на голяма военна база в отдалечен район на северната част на Арктика, където 150 войници ще могат да прекарат до 18 месеца, съобщи британският вестник "Телеграф", позовавайки се на Франс прес и Министерството на отбраната на Русия.

Базата, която е издигната на острова Александрова земя - част от архипелага Францйосифова земя, на 80-ия паралел, е "готова на 97 процента" и е проектирана да бъде напълно самостоятелна.

Обектът е кръстен "Арктическа детелина". Той заема площ от 140 000 кв. метра и е съставен от три крила, оцветени в червено, синьо и бяло като руския национален флаг.

Сградата може да побере 150 войници и разполага с големи складове за гориво, храна и дрехи.

Военнослужещите могат да преминават от едното крило на обекта в друго, без да се налага да излизат навън.

Русия укрепва военната си инфраструктура в Арктика като част от наскоро осъвременената си Военноморска доктрина, според която регионът е водещ приоритет поради минералните си богатства и стратегическа важност, отбелязва Франс прес.

Русия вече построи подобна военна база с името "Северна детелина" на остров Котелни в Източносибирско море на 75-ия паралел.

САЩ, Дания, Норвегия и Канада също имат претенции към арктическия регион, където топенето на ледовете улеснява достъпа до енергийните ресурси в района.

Коментари

Задължително поле