Асад: Сполай ти, Путин, за бомбардировките (обзор)

Изненадваща визита в Кремъл на сирийския президент

САЩ и Русия най-после с общи правила за избягване на инциденти над Сирия

Башар ал Асад изненадващо се появи в Москва, за да благодари лично на Владимир Путин за военната намеса на Русия, с помощта на която устоява на напора на опозиция и терористи да го катурнат.

Сирийският президент се осмели да пътува зад граница за първи път от избухването на войната в страната му през 2011 г. Така и не стана ясно обаче дали е летял с руски самолет до Москва и обратно и по какъв маршрут.

Путин приел Асад във вторник вечерта, но Кремъл съобщи за това чак вчера сутринта, когато сириецът вече се бе върнал в Дамаск. А вчера в разговор по телефона с турския президент Реджеп Ердоган го информирал за дискусията си.

„Искам да изразя огромна благодарност на цялото руско ръководство и на руския народ, че застанахте зад единството и независимостта на Сирия“, цитира кремълската пресслужба думите на Асад пред Путин. Русия предотвратила още по-трагичен сценарий в Сирия: „Ако не бяхте вие, тероризмът щеше да залее още по-голяма територия.“

Путин изразил готовност да помогне не само във войната срещу тероризма, но и в политическото урегулиране на кризата в Сирия. „На основата на позитивната динамика на бойните действия може да се стигне до политически процес с участието на всички политически сили, етнически и религиозни групи“, заявил той. А Асад заключил: „Общата ни цел е да сбъднем желанията на народа за бъдещето му.“

„По добре да бе останал в Москва, народът му наистина щеше да започне политическо урегулиране“, коментира от Анкара турският премиер Ахмет Давутоглу.

Москва и Дамаск отхвърлиха съобщенията, че трима руснаци са били убити в сражения с терористи в Латакия като „чиста пропаганда“. А междувременно САЩ и Русия най-после подписаха меморандум за избягване на инциденти между бойните им самолети над Сирия чрез упътвания за „професионално авиаторство“ и канал за комуникация между пилотите.

Лидерът на спечелилите изборите в Канада либерали Джъстин Трюдо обяви, че прекратява участието на страната в бомбардировките срещу халифата в Сирия и Ирак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят