Проф. Кантарджиев: Грипът идва в края на октомври

Грипът идва в края на октомври. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че няма поводи за притеснение и не се очаква грипната епидемия да протече по по-различен начин в сравнение с миналите години.

„Обикновено в края на месеца до средата на ноември вече доказваме първата изолация на циркулиращи вируси. В последните три години винаги първите грипни вируси, които сме доказали в референтната лаборатория, са били от група Б. След това вече започва разпространение на грипната епидемия от А и уточняваме типа на вируса“, посочи проф. Кантарджиев.

По думите му, е важно както хората, така и държавата да предприемат мерки срещу разпространението на вирусите през зимата.

„Не очакваме нещо извънредно и страшно. Общо взето всяка година има грип, който е сериозно заболяване, и човек трябва в личен план, а и държавата да вземе мерки“, каза още проф. Кантарджиев. Той допълни, че в момента циркулират вируси, различни от грипните, и те се лекуват симптоматично.

По думите му, спазването на добра лична хигиена е от ключово значение за предпазването от вирусите през зимата. „За лечението на тези вируси не се препоръчват антибиотици”, отбеляза проф. Тодор Кантарджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве