Учени идентифицираха гени, позволяващи на лешояда да се храни с разлагащо се месо

Макар да изглежда отвратителна за хората, любимата храна на черния лешояд, който се среща в Южна Европа и Азия, е разлагащо се сурово месо. Оказва се, че способността на птицата да консумира такава храна е генетично заложена, пише The Telegraph. цитиран от "Фокус".

Учени съобщават, че са секвенирали генома на природния санитар. Те са открили генетични характеристики, които обуславят изключително здрав стомах и мощна имунна система, позволяващи му да се храни с мърша.

Екипът е идентифицирал гени, контролиращи отделянето на стомашна киселина. Това обяснява способността на лешояда да храносмила мърша, както и други особености, отнасящи се до имунната защита срещу микробните и вирусни инфекции в разграждащото се месо. “Известно е, че те (черните лешояди) имат имунитет срещу ботулизъм и че могат без проблем да се хранят с месо от животно, покрито с микроорганизмите, които причиняват антракс”, казва Джонг Бхак от южнокорейския Национален институт за наука и технология “Улсан”. “Те са известни и с това, че приемат храна, заразена с бяс, свинска чума и редица други болести, които биха били смъртоносни за други хранещи се с мърша животни.”

Възможно е черният лешояд да има най-здравият стомах в света, изтъква Бхак. “Те имат екстремни стомашни киселини, които могат да стопят кости и дори метал,” добавя ученият. Черният лешояд се среща в равнини, тревисти местности и планински региони от Испания до Южна Корея. Той е една от най-големите хищни птици с размах на крилата до 3 метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука