Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Валери Симеонов: Бих препоръчал по-крайни мерки спрямо платените предатели и дезертьори

– Г-н Симеонов, предизборната кампания завършва, как я оценявате? Мръсна ли беше?

– Не. Беше нормална кампания, макар че чухме големи глупости, пускани от отделни партийни централи, като данък върху килограм домати или декар домати, но няма значение.

Вече се срещнахте с много хора, запознати се сте с нагласите. Какви резултати очаквате за НФСБ?
– Докато не минат изборите, човек не може да бъде сигурен. Не е направено необходимото да бъде преодоляно купуването на гласовете и от тази гледна точка е трудно да се предвидят резултатите, защото има два различни избора. Първият избор е партиен, вторият е на парите. Във втория не можеш да предвидиш какъв ще ти е резултатът. Ще се въздържа от конкретна прогноза, но предвиждам разширяване влиянието на НФСБ, предвиждам мобилизация на нашите структури, виждам увеличаване на доверието и пълни зали и площади, но това понякога подвежда.

– Тази една година, прекарана в парламента в коалиция с ВМРО като Патриотичен фронт, повишава ли влиянието на НФСБ?
– Да повишава го. Когато си в парламента, специално за нас – една партия произлязла от телевизия СКАТ, имаме възможността да повишим чуваемостта и въздействието си върху хора, които нямат телевизия СКАТ и не са запознати с идейната платформа на партията. Тази година определено ни е помогнала, въпреки че не сме първенци по медийни изяви. След като вече и по бензиностанциите ни поздравяват, значи сме разширили влиянието си.

– ВМРО се яви отделно от НФСБ на тези местни избори. Това пречи ли на коалицията в парламента?
– Аз не виждам такива симптоми. На парламентарните избори имахме коалиция, на местните – не. На отделни места имаме общи кандидати като Патриотичен фронт, на други не. В по-голямата част от страната участваме самостоятелно и не виждам драма в това и заплаха за коалицията.

– Мислите ли, че събитията в Европа и България, конкретно около бежанската вълна, могат да повлияят на резултатите от местните избори? В доста партии, включително и вашата, имахте позиции по темата.
– Ние сме в една обща система, в политически и икономически взаимоотношения с Европейския съюз. На пръв поглед би трябвало тези взаимоотношения да окажат влияние на изборите, макар и не много значимо. Все пак в този месец няма кой знае какво значимо събитие. Тълпите емигранти продължават да си преминават и да заобикалят България, имаме няколко срещи на върха, все процеси, които не са пряко свързани с изборите. По-скоро на изборите ше си проличи първо – доверието на българския народ въобще към вътрешната политика, като то ще се измери в процента негласували, и второ – ще се измерят отношенията между отделните партии и техните избиратели, тяхното влияние и симпатии, върху което не влияят глобалните процеси.

Поискахте медали за граничарите от Средец, който задържаха група афганистанции…
– Да, направихме го, искам да подчертая, не по предизборни съображения. Направихме го, защото винаги така сме действали, ние сме на страната на българските защитници на границата. Ако някой смята, че сме предприели популистки ход, искам да му припомня, че само телевизия СКАТ в продължение на година и половина защитаваше със зъби и нокти граничен полицай – Михаил Цонков, който уби турски бракониер във водите на Черно море срещу Царево.
Тогава нито бяхме политическа партия, нито имаше избори и успяхме да го спасим човека. Това е въпрос на отношение на хора, които сме ангажирани със защита на националните интереси. Мисля, че всеки би трябвало да поиска медал за тези момчета.
– Ще продължите ли по етапния ред с предложение до Министерския съвет за медала?
– Естествено, ще предложим Вълкан Хамбарлиев за награда, защото той е достоен полицай и достоен българин. Искам да ви кажа, че ние, ядрото на партията, които сме едни и същи хора от провинцията, сме последователни. Цонков и двамата му колеги ги направихме почетни граждани на Бургас в Бургаския общински съвет. Ще настояваме да получат и държавно признание. Те са такива. Как иначе можеш да определиш поведението на само 3 души срещу 54, ако не героично? Най-лесното, най-безопасното и най-европейското поведение щеше да бъде да си плюят на петите. Само че те не го направиха, нали? Останаха си на поста, овладяха положението, арестуваха ги и ги закараха. Е? Какви са те, ако не герои? В такива случаи по време на война са давали орден за храброст.

– Правозащитници се притесняват, че може да стане прецедент това и да има повече такива случаи...
– Майната им на правозащитниците! Майната им на всички антибългари, те са продажници, платени предатели, това са те! Не ме интересуват! Аз бих препоръчал по-крайни мерки спрямо платените предатели и дезертьори. Националните интереси не са куха фраза, а зад тях има много сериозен смисъл. Основното е същестуването на независима и суверенна България.

– Имате позиция по въпроса, но как виждате изхода от кризата с бежанците, която се задълбочава?
– Решаването на кризата с емигрантите ще бъде такова, каквото ние до момента сме препоръчали, колкото и самонадеяно да звучи. Още през 2011 г. в програмата на НФСБ ние сме вкарали изграждането на защитна ограда по границата с Турция. Фактите показват, че това искане е било съвсем основателно и прозорливо, защото в момента точно тази ограда прегражда най-лесните за преминаване места и възпрепятства огромни тълпи, както и твърдото поведение на нашата Гранична полиция. България е изключително непривлекателно трасе за трафик на хора. Това са фактите, ние дори нямаме някаква криза в това отношение.
Ако въпросът е как Европа трябва да се справи, виждате, че всичко, което ние правим, сега го правят и другите. Унгария започва да прави ограда, Австрия започва да прави ограда. Всички отиват към депортиране на емигрантите и отсяване на реалните бежанци и то от районите, където Европа признава, че има опасност за живота им. Не е лошо и решението за формиране на буферни зони, въпреки че до голяма степен то е необлечена с особен разум идея. Европа трябва да проумеее, че би било добре да не играе по свирката на САЩ, да копира тяхното грандоманско поведение, продиктувано от чисто икономически съображения, а трябва да търси своето място в своята политика в изгода на своите интереси. Например Европа няма интереси от свалянето на Асад, защото това ще доведе до още по-голяма дестабилизация. По-добре би било да се търси разрешение на конфликта в Сирия при съобразяване с интереса на двете страни, а те са и три вече там, и с постигане на общо съгласие за тази буферна зона. Европа трябва да упражни много сериозен натиск върху Щатите, тъй като те са причинителите на тази война, както и в Ирак и Афганистан. А сега ние тука се разправяме с тълпи от бягащи афганистанци, които са прогонени от мегаломанската политика на САЩ от опита им да се месят навсякъде, където има нефт и газ. Сега Европа защо не понатисне Щатите, имат достатъчно кораби, да ги товарят тия бежанци и да ги карат там из плантациите на Аризона, Юта и т.н.?

Нашият гост
Валери Симеонов е роден на 14 март 1955 г. в Долни чифлик.
Мажоритарен собственик на телевизия СКАТ. На 17 май 2011 г. заедно с Валентин Касабов и Данчо Хаджиев учредява политическа партия Национален фронт за спасение на България. Депутат. Съпредседател на парламентарната група на Патриотичен фронт в Народното събрание.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.