Грипът - всичко, което трябва да знаем за него

До няколко седмици грипът ще нахлуе в България. По време на епидемия той разболява между 5 и 15% от населението, показват световните проучвания. Т.е. в пика у нас заразата поваля на легло между 362 000 и 1 086 000 души.
Най-честото усложнение от грипа е пневмонията, която годишно отнема живота на 2000 българи. Страшното е, че близо 7% от починалите са кърмачета до 1 годинка. 72% пък са хора над 60 г. Според анализите на епидемиолозите ни за пациентите, настанени с пневмония в болница, годишно се харчат над 40 млн. лв. А с тази сума могат да се купят над 4 млн. ваксини срещу заболяването - повече, отколкото са необходими за България, категорични са здравните експерти.

Ако в офиса, в магазина или в автобуса се озовете с повален от вируса човек в напреднала фаза и той кихне или се изкашля срещу вас, може да ви зарази дори от разстояние от 4 метра. А чрез пръските, които, без да иска, съпътстват говора на заболелия, вие също може да пипнете инфекцията дори ако сте на метър-метър и половина от него.

Това припомни пред „Труд“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, в навечерието на появата на грипа в България.
Със заболяването, което държи на легло по една седмица (докато другите дихателни инфекции преминават за 3-4 дни), може да се „сдобиете“, ако докоснете повърхности, на които има частици от грипния вирус. Примерно

хващайки се за дръжките

в тролейбуса или трамвая

или пипайки плотове на работното място, с които е имал контакт инфектиран колега. „Грипът е силно чувствителен към дезинфектанти на алкохолна основа, затова елементарни мерки като миенето на ръце и почистването с влажни кърпички са толкова ефективни. Просто спиртът в тях веднага го унищожава“, посочи д-р Кунчев.
Най-важното за грипния вирус, независимо как се нарича - дали свински или като чакания тази зима „Швейцария“, е, че е генетично нестабилен. Това дава възможност всяка година да се създават вируси с нови комбинации, срещу които няма защита. А се селектират по такъв начин, че остават тези с най-големия потенциал - с най-лесно предаване и които са най-устойчиви на външните условия.
“Интересното е, че казанът, в който се вари “манджата”, наречена грип, е Югоизточна Азия. Причината е, че там има огромна концентрация на хора, птици и прасета, които са основният резервоар на грипни вируси”, обясни главният държавен здравен инспектор. А в зависимост от това къде за първи път се изолират “родените” на Изток нови зарази, така те получават своите имена. Затова най-често се кръщават на австралийски или американски градове.
„В Азия условията за появата на мутации на грипа са много добри заради близкото съжителство на хора, птици и животни по пазари, малки ферми и задни дворове. А организмът на прасето е основният “съд“, в който става разбъркването на гените и създаването на вируси“, допълни д-р Кунчев. Разбира се, винаги има изключение и това е пандемичният свински грип (или AH1N1 “Калифорния”), появил се в Мексико. “И то пак поради същите условия, които описахме. В огромна свинеферма с неколкостотин хиляди прасета при изключително лоши условия са се трудили много работници, дори и деца. Повечето от тях са били с хрема,

хранели са животните и са си

обменяли генетичен материал

Резултатът е плъзнатият свински грип“, разказа епидемиологът. Особено опасно е, когато се комбинират части от човешките, от свинските и от птичите гени, защото тогава комбинацията е особено успешна и силно поразяваща.
Д-р Кунчев е категоричен, че дали грипен вирус може да предизвика епидемия зависи от това дали се предава лесно, дали е циркулирал сред хората и дали има антитела у тях срещу него. Ако е нов и е устойчив на външни условия, това е идеалната комбинация за „подпалването“ на епидемия. Точно такъв беше пандемичният свински грип, но същото важи и за изолирания за първи път през м.г. „Швейцария“ (той е установен най-напред там и затова носи името на банкерската държава). Очаква се именно той да причини тазгодишната епидемия.
Свинският грип обаче ще продължи да ни разболява и тази зима, затова заедно с „Швейцария“ е включен в противогрипната ваксина. Третата зараза, срещу която ще имаме защита, е от типа В и се нарича „Пукет“ (също нов, изорилан за първи път през м.г.).

Най-заразен е пациентът часове преди симптомите

Човек е най-заразен няколко часа преди да започне да има симптоми. Става дума за състоянието, когато киха повече, но все още няма висока температура, главоболие и болки в мускулите. Т.е. тогава той е най-опасен за околните, но не се пази и без да подозира, предавава вируса на много хора. “Заболелият продължава да е заразен и в следващия период след първите 1-2 дни от старта на инфекцията“, обясни д-р Ангел Кунчев.
Грипът не е толкова страшен за хората в активна възраст, но не е така при възрастните. Българите над 65 г. и тези с хронични заболявания трябва да вземат мерки, за да не стигнат до усложненията на заболяването. “Дали ще се имунизарат с противогрипните ваксини, или ще приемат укрепващи медикаменти, те задължително трябва да поддържат добър имунитет”, отсече д-р Кунчев.
Големият стремеж на фармацевтичните компании е да създадат дългогодишна противогрипна вакина. “Това обаче означава, че тя трябва да не е на базата на двата известни повърхностни антигена на грипния вирус - т. нар. хемаглутинин и невраминидаза. А да е основана на сърцевидните антигени, които са във вътрешността на вируса и са еднакви за всичките щамове. Тогава ваксината би действала на всички щамове и всяка година”, разказа специалистът. Учените работят върху това, но технологично е много трудно.
Изключително важно е, ако човек бъде застигнат от грипа, да не го подценява и да не продължава да ходи на работа през следващите 1-2 дни, в които все още има малко сили. Заболелите трябва да си стоят у дома, в добре затоплени стаи, но и хубаво проветрени. Да пият чай и топли течности. Срещу грипа има специални медикаменти, които обаче може да си купите с рецепта. “Добре е те да се поемат още в първия ден на болестта, най-късно до 48-ия час, тъй като тогава ефектът им е поразителен. След този период той намалява", посочи Кунчев.
Ако пациентите са с някаква вирусна инфекция (независимо каква), те трябва да пият симптоматични средства - т.е. срещу висока температура и кашлица, да вземат капки за хрема, но не и антибиотици, защото те влияят само на бактериалните инфекции. А в момента върлуват вирусните.

Може да имунизирате детето си след шестия му месец

Бременните до третия месец също са силно уязвими

Децата са втората група след възрастните, при която трябва да се вземат профилактични мерки преди старта на грипния сезон. Това особено важи за малчуганите с увреден имунитет и които боледуват често, тъй като в яслите и детските градини рискът да бъдат повалени на легло е огромен.
„На децата в САЩ масово се поставя противогрипна ваксина, но, ние, българите сме много далеч от тази практика“, посочиха лекари. По принцип няма ограничения за възрастта, от която родителите да започнат да поставят имунизацията. Спокойно могат да я приложат, щом детето им стане на 6 месеца. „Най-важното в този случай е да се спазват показанията за употреба на фирмата-производител“, подчертаха специалисти. Някои компании изискват първото поставяне да е от две дози, но те не са такова количество като за възрастните хора.
Бременните до третия месец също са силно уязвими за дихателните заболявания, защото вируси като този на рубеолата, на морбили, на Епщайн-Бар (той е херпесен) или грипния може да са опасни. Причината е, че носят риск от увреждане на плода, доказано е действието им за малформации и дори от спонтанен аборт.
„А дали повалената от някакъв вирус бъдеща майка трябва да пие антибиотик, може да прецени само акушер-гинекологът, защото всяко едно лекарство преминава плацентарната бариера. Затова специалистите много внимават с дозата и избора на медикаменти", казаха още епидемиолози. Те посочват обаче, че по принцип не би следвало организмът на бременната да не може да се справи с обикновения грип.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве