Глобяват ЧЕЗ за нередовни електромери

Районният съд в Лом потвърди четири санкции по 20 000 лева всяка, издадени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ на дружество ЧЕЗ. Глобите са наложени заради нередовни електромери на енергодружеството.

Проверката на техниката на ЧЕЗ Разпределение е извършена през март 2014 г. след жалба на жителка на Лом за лошо качество на подаваната ел.енергия. Служители на ДКЕВР инспектирали ел.табла на улиците "Ген. Заимов" и "Панайот Хитов" в крайдунавския град и установили, че на електромерите не са извършвани задължителните периодични проверки и технически измервания. "

Това е нарушение на лицензията на дружеството и на правилата за измерване на количеството ел.енергия!", заявили от ДКЕВР и връчили на ЧЕЗ актове, а по-късно и наказателни постановления за близо 200 000 лева. От ЧЕЗ обжалвали санкциите, но съдът в Лом потвърди първите четири от тях.

"Според лицензията на дружеството и нормативните документи ЧЕЗ трябва да извършва метрологични проверки и изпитания на електромерите на 6 години, а това не е правено от монтирането им през 2007 г. Налице е неизпълнение на задължения!", обявиха магистратите. Решението може да се обжалва пред АС. В съда в Лом чакат разглеждане още 6 жалби на ЧЕЗ за наложените им глоби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес