Модният детектив Лола ди Мола мери дамския далтонизъм

PANTONE FASHION+HOME Color System е най-популярната и използвана международна система, определяща стандартите в цветовете за мода, текстил и интериорен дизайн. В нея цветовете и техните нюанси се обозначават с характерни имена на английски. Всеки сезон институтът организира допитване до дизайнерите, участващи в Седмицата на модата в Ню Йорк, и събира информация за преобладаващите цветове в колекциите, за техните вдъхновения и философия.

На базата на тази информация се съставя специален информационен доклад, който служи като референтен инструмент за модните ентусиасти и журналисти, за всеки интересуващ се и живеещ с модата.

За настоящия сезон представената палитра включва спокойни и неутрални есенни нюанси, а дизайнерите са вдъхновени от историята на САЩ - от хипарските години и бохо модата до модернистите на 60-те и 70-те.

И ако животът ни е градина, в която засаждаме и отглеждаме своите цветя - разбирай мисли и действия, днес ви предлагам разходка из градинките на популярни дами у нас, за видим какви цветя са отгледали за есента.

Новият омбудсман на републиката г-жа Мая Манолова е избрала спокойния и красив нюанс бискайски залив - Biscay Bay, вероятно оценявайки спокойните вибрации, които носи. Актуален и свеж, цветът е едновременно с това опасен за блондинките, защото леко подчертава нежеланите оттенъци на зелено в косите им.

Г-жа омбудсманът демонстрира елегантен тоалет, съставен от рокля и сако в скъсена кройка, като за тържествения повод е заложила на апликации от по-тъмна дантела в буреносен нюанс - Stormy Weather. Този модерен за сезона оттенък от палитрата на института за цветовете Pantone носи усещане за качество и лукс, устойчивост и постоянство. Отлично съчетаем с оттенъците на хладносиньото и сивото, фатално неприемлив в обятията на черното.

Синьото във всичките му нюанси е цветът на доверието и професионализма, в тези нюанси очакваме да бъдат постиженията на новата професионална градинка на г-жа Манолова.

Продължаваме цветната си разходка из политическите среди и срещаме Нейно Превъзходителство г-жа Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия у нас.

В унисон със семплото си излъчване дамата от дипломатическото поприще е избрала обичайната LBD - малката черна рокля, в ансамбъл от също толкова скучни черни чорапи и обувки. Като спасителен пояс за изход от мрачното одеяние, което блести с отсъствие на оригиналност в кройката на дрехата, се явява негово величество шалът в оттенък, относително близък до актуалния за тази година цвят оранжево кадмий - Cadmium Orange. Създаден като кръстоска между коралово и оранжев прах, този нюанс е наситен с вибрациите на приятелството и есенната усмивка.

В конкретния случай оттенъкът е по-скоро в зоната на оранжевите пламъци на горящи листа, но все пак благодарение на способността си да привлича внимание е в прекрасен контраст с невзрачната останала част от тоалета, като придава лек привкус на фантазия и оптимизъм на дипломатическия парк.

Напускаме зоната на некомфортната политика и се озоваваме в света на артистите, за да видим какви букети от нюанси са ни приготвили.

Йълдъз Ибрахимова е избрала красивия оттенък аметистова орхидея - Amethyst Orchid, като водещ в долната част на тоалета си и, разбира се, като част от флоралния десен на блузата. Нюансът аметистова орхидея е перлата в короната на цветовете за есента според института Pantone. Той е интригуващ, вълнуващ и съблазнителен. Сложен за съчетаване с други нюанси, тук виждаме комбинация от топлочервено и леденото на орхидеята, укротено и поднесено с вкус и мярка. Екзотично цвете, изискващо усилия и грижи, е избрала талантливата певица, която явно притежава необходимите умения и моден стил и в това поприще.

Опитвам се открия нещо като оттенък във визията на певицата Индира Радич, но явно съседката не следи ежегодните сводки на института за цветовете. Черно, късо, излишна плът на показ - толкова скучни и до болка омръзнали на аудиторията елементи, че не разбирам защо все още се залага на имидж като този.

Като добавим неподредената прическа, устните в стил „ужили ме оса“ и блестящата огърлица, намерила отражение в лъскавкото на обувките, нещата стават още по-трагични.

И въпреки актуалната ресничеста форма на тоалета получавам неприятно дежавю и завръщане в 90-те наведнъж.

Определено есенната градинка на сръбската певица се нуждае от сериозни и драстични мерки като разкопаване, отстраняване на черните бурени и засаждане на изобилно количество цвят.

Намираме Ива Екимова в родното издание на парк „Сексът и градът“, в което ролята на цветя се изпълняват от прекрасни и емблематични модели обувки.

Блондинката е избрала винаги актуалното кожено яке за кежуъл визията си, подкрепено от ледените нюанси на тюркоаз в питонска и леопардова шарка на аксесоарите. Изобилието от животински принтове вероятно трябва да разгонва вредителите в градинката на г-ца Екимова, но може да бъде и признак за хищния характер на градинаря...

Категоричен образец на дамите, на които плътно удебелени вежди никак, ама никак не подхождат, г-ца Екимова отново демонстрира ярък червен нюанс в зоната на усмивката. Похвално е съчетала цветовете на червилото и часовника като допълващ елемент, но изборът на по-мек нюанс на козметичния продукт би бил свежа глътка от разнообразие в преекспонираната визия на перхидролената блондинка.

Препоръчвам по-задълбочен преглед на сезонните предложения от темата модно градинарство, по-специално в областта на нюансите, сред които има изключително добри предложения за дами с градинки като на гореспоменатата.

Коментари

Задължително поле