„Ислямска държава“ печели по 50 милиона долара на месец

Терористичната организация „Ислямска държава“ заработва п0 50 млн. долара месечно от добива на петрол в окупираните от тях територии в Ирак и Сирия. Тези печалби са и причината те и досега да запазят властта си там, предаде УНИАН, цитиран от "Фокус".

Имайки финансовите средства за възстановяване на инфраструктурата и да заплаща заплатите на своите бойци, „Ислямска държава“ успява да издържи наземните боеве и въздушните удари, нанасяни от международната коалиция със САЩ начело. Терористичната групировка даже получава оборудване и специалисти от чужбина, с които съхранява работата на индустрията си.

Според иракското разузнаване „Ислямска държава“ продава суров петрол на контрабандисти на цени, значително по-ниски от международните. Контрабандистите продават петрола на посредници в Турция. Количествата достигат до 50 хил. барела дневно.

Финансовото състояние на „Ислямска държава“ се увеличи след като Мосул бе превзет от нея миналата година. Градът и прилежащата му провинция е един от най-богатите на петрол райони на света. Също така терористите успяха да пленят и почти милиард долара, намиращи се в 90-те банки на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят