50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Борисов разговаря с феновете и ръководството на „Ботев” и „Локомотив” в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

Забраниха на геймър да играе FIFA до живот

Гранична полиция: Няма мигрантски натиск към България

Първа индийска кола на ток Цената на модела Nexton EV ще започва от 18 000 евро

Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Коронавирусът и тънкият гласец на здравия разум

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Триумф на насекомите

Забравете протеиновите блокчета, просто хапнете мравка, скорпион, червей, личинки на щурци или скакалци. Да, това е напълно сериозно и вероятно след години ще е нещо нормално, защото в насекомите се съдържа протеин в пъти повече, отколкото в месото. Да не говорим, че разходите за отглеждането им са далеч по-ниски.

Ентомофагията, или яденето на насекоми, всъщност съществува от хилядолетия, включително в Европа, но едва в последните две десетилетия започна създаването на специални ферми за отглеждане на ядливи, като един от пионерите е Франция. Специалистите отбелязват, че до 2050 година нуждата от животински протеини за изхранване на хората ще нараснат с до 80%. Като се има предвид, че в момента до 70% от наличната земеделска земя на планетата се използва за отглеждане на животни за нуждите на млечната и месната промишленост, то все по-належащо е намирането на алтернатива.

Специалистите обаче са на мнение, че растителните протеини няма как напълно да заместят животинските и затова перспективата е в насекомите. Така ударно се раждат фермите, които доказват, че са далеч по-рентабилни. В действителност в кухните на много страни, предимно в Азия, но също и в Латинска Америка, открай време има инсекти. Да не говорим, че в Италия се продава особен вид сирене – Казу Марцу. То е специалитет на остров Сардиния и се приготвя от овче мляко. Някои го наричат гнило. В него има ларви на сиренната муха, които в момента, когато сиренето вече е узряло, са станали хиляди. А киселината от тях придава специален вкус на продукта. Важно е да се знае, че сиренето е годно за ядене само ако ларвите са живи. Иначе става токсично. А всеки по желание може да ги отстрани или да яде заедно с тях. И несъмнено бумът на насекомите доведе до използването им от най-известните шеф готвачи.

Един от най-изявените е френският шеф Давид Форе, създател на ресторант “Афродита” в Ница. И колкото и куриозно да звучи, още през 2010 г. той загуби звездата си от “Мишлен” именно заради прекаленото новаторство, свързано с активното внедряване в менюто на ядливи насекоми. Форе обаче е категоричен, че няма връщане назад и посочва, че инсектите, които ползва в кухнята си, купува от фирма в Тулуза.

Тук е мястото да посочим, че дори и в Азия вече никой не ходи в гората или на полето, за да лови скакалци или да събира червеи, освен може би в затънтени населени места. Но дори и там са се научили, че някои от тях може да са отровни, а други не трябва да се събират, когато са в размножителен период. Отглеждането на насекомите днес обикновено става в специални ферми, а подготовката им, преди да станат годни за консумация, включва отстраняване на някои части от телата и най-вече на фекалиите. За последното е нужно бубите да плуват известно време във вода. Всъщност целта на отглеждането на инсекти за ядене във ферми не е свързано само с опасността от отравяне, но и с възможността прекаленото им събиране от дивата природа да наруши баланса и хранителната верига.

Така или иначе ядливите инсекти вече са стотици, а известните шеф готвачи са все по-изкушени от работата с тях. На предизвикателството се поддаде и Рене Реджепи – създател на ресторант “Нома” в Копенхаген и заведения с това име на други места в света. Някои вече са особено напреднали, като сред тях освен посочените, са още бразилецът Алекс Атала, мексиканецът Бенито Молина и Дейвид Гордън.

Както казахме по-горе, модата да се консумират насекоми се развива бурно и логично мотивира откривателите на комбинации. Така се появи и упътване за това кои са най-подходящите вина за съответните инсекти. А спецовете твърдят, че тарантули е най-добре да се консумират с Шардоне, скорпиони с Пино ноар, мравки с бели вина с дъх на плодове и флорални мотиви и т.н.

За обобщение ще цитирам шеф Давид Форе, който казва: “Преди 15-ина години беше почти невъзможно да намериш истински суши бар в Европа, а сега едва ли не има на всеки ъгъл. Същото ще е скоро и с местата, където ще се предлагат насекоми.”

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.