Правозащитници искат Обама да съдейства за отмяна на тестове за девственост в Индонезия

Правозащитници настояха американският президент Барак Обама да притисне индонезийския си колега Джоко Видодо, за да премахне религиозната дискриминация в страната си и по-специално тестовете за девственост, стана ясно от сайта на Human Rights Watch.

Обама, който е прекарал част от детството си в столицата на Индонезия, обаче планира да говори главно за търговия, отбрана и промените в климата. Това е първото посещение на Джоко Видодо в Белия дом, откакто спечели изборите през 2014 година.

Защитници на човешките права разкриха как индонезийското правителство унижава жените, дори когато те искат да служат в армията.

„Президентът не е отговорен за безумните правила, които нарушават правата на жените, но сега има достатъчно власт, за да промени нещата“, казва директорът на Human Rights Watch за Азия Джон Сифтън в специална позиция, в която използва популярния прякор на индонезийския президент.

„Президентът Обама трябва да обърне внимание на проблема с дискриминацията на жени и момичета, който дори се влошава“.

Световната здравна организация твърди, че т.нар. тестове за девственост нямат научна валидност. Те са популярни в страната също като "теста с двата пръста“.

При прегледите жените се проверяват по този унизителен начин дали са девствени. Това нарушава няколко международни споразумения за човешките права, припомня Human Rights Watch.

Става дума за Конвенцията срещу изтезанията и за Конвенцията за гражданските и политически права, които са ратифицирани от Индонезия.

Радикалните ислямистки групи също застрашават държавата с най-многолюдно мюсюлманско население в света.

Екстремисти, размахващи мечове, разрушиха две християнски църкви в северна Индонезия по-рано този месец и принудиха армия и полиция да охраняват богомолците около храмовете.

Откакто Джоко Видодо е президент, нападенията над религиозни малцинства са намалели, според Human Rights Watch. Президентът обаче не е направил достатъчно, за възстановяването на разрушените църкви.

Активистите от Вашингтон настояват Джоко Видодо да отмени и закон от 2006 година, който задължава религиозните малцинства да молят сунитското мюсюлманско мнозинство за разрешение за строителство на нова църква или джамия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят