Радев изпрати съболезнования до президента на Ирак за жертвите от потъналия ферибот

Оставиха в ареста двамата мъже, гаврили се и убили 53-годишна жена в Харманли

Калоян Паргов: От ЦГМ да кажат реалната причина за срива в GPS системата за управление на обществения транспорт

Лавров: Западът прикрива престъпленията на НАТО в бивша Югославия

Осъдиха двамата мъже, които се стреляха в Кюстендил миналия юни

Почина народната певица Стефка Кушлева

Кметът на Пазарджик ще се бори за четвърти мандат като независим

Диане Крюгер за най-тежката година в живота й

Свещеник е бил намушкан с нож по време на литургия в Монреал

Моторист и спътницата му са в болница, след като се удариха в скала край Асеновград

Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора на линейка, спипан да кара пиян в пловдивската „Шекер махала“

Направиха първа копка на мащабен спортен комплекс за 24 милиона лева край Разлог

Отпуснаха над 3 млн. лева на община Свищов за закриване на депо за отпадъци

Министър Порожанов: 35% обработваемите площи ще бъдат защитени от градушки през тази година

Камион се преобърна и разпиля скрап край Бобошево

Учени превръщат домати във фабрики за полезни вещества

Екип от Центъра “Джон Инес” във Великобритания е разработил метод за отглеждане на полезни вещества в домати, съобщава techtimes.com.

Техниката дава възможност за производство в индустриални мащаби на вещества, познати като фенилпропаноиди. Едно от тях е ресвератролът, който се съдържа във виното.

Съществуват доказателства, че той има положителен ефект върху продължителността на живота.

Друг представител е генестеинът – съставка на соята, която действа превантивно срещу някои форми на рака.

За да създадат домати, произвеждащи органичните съединения, учените са използвали често срещаното градинско растение Arabidopsis thaliana. То съдържа протеин, който активира гените, отговорни за включване на метаболитните процеси за производство на естествените съставки. Колкото по-голямо е количеството на протеина, толкова по-голямо е и количеството на произведените съставки.

Нещо повече, оказва се, че в доматените растения протеинът не само увеличава количеството на произведените вещества, но увеличава и енергията, насочена към това производство.

Това превръща доматите в изключително ефективни фабрики за фенилпропаноиди. Един единствен домат генерира ресвератрол, равняващ се на ресвератрола в 50 бутилки вино и еквивалентът на генистеин от 2.5 килограма сирене тофу.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.