Учени превръщат домати във фабрики за полезни вещества

Екип от Центъра “Джон Инес” във Великобритания е разработил метод за отглеждане на полезни вещества в домати, съобщава techtimes.com.

Техниката дава възможност за производство в индустриални мащаби на вещества, познати като фенилпропаноиди. Едно от тях е ресвератролът, който се съдържа във виното.

Съществуват доказателства, че той има положителен ефект върху продължителността на живота.

Друг представител е генестеинът - съставка на соята, която действа превантивно срещу някои форми на рака.

За да създадат домати, произвеждащи органичните съединения, учените са използвали често срещаното градинско растение Arabidopsis thaliana. То съдържа протеин, който активира гените, отговорни за включване на метаболитните процеси за производство на естествените съставки. Колкото по-голямо е количеството на протеина, толкова по-голямо е и количеството на произведените съставки.

Нещо повече, оказва се, че в доматените растения протеинът не само увеличава количеството на произведените вещества, но увеличава и енергията, насочена към това производство.

Това превръща доматите в изключително ефективни фабрики за фенилпропаноиди. Един единствен домат генерира ресвератрол, равняващ се на ресвератрола в 50 бутилки вино и еквивалентът на генистеин от 2.5 килограма сирене тофу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл