Мицотакис: Няма да толерираме незаконно влизане на мигранти в Гърция

36-годишен стана главен архитект на Бургас Емил Бурулянов спечели конкурса на Общината

СЗО: Рискът от разпространението на коронавирус е много висок

Парламентът на Иран спря работа заради коронавируса

Два автобуса с деца са блокирани на Витоша заради снега

Венцислав Мутафчийски: На този етап няма положителни проби за коронавирус у нас

Слави внесе в съда документи за регистрация на „Има такъв народ“

49 души в Добричко са под наблюдение заради коронавируса, няма хоспитализирани

Първи два случая на коронавирус в Мексико

Григор: Загубите от Стан ме мотивираха

Тотото смени управата си

Британец, намиращ се на кораба „Даймънд принсес“, е починал от коронавирус

Борисов обсъди с Ердоган ситуацията с мигрантите

Кукери ще гонят злите сили в бургаски квартал

Братя Диневи отменят тържеството по повод 3 март

Учени превръщат домати във фабрики за полезни вещества

Екип от Центъра “Джон Инес” във Великобритания е разработил метод за отглеждане на полезни вещества в домати, съобщава techtimes.com.

Техниката дава възможност за производство в индустриални мащаби на вещества, познати като фенилпропаноиди. Едно от тях е ресвератролът, който се съдържа във виното.

Съществуват доказателства, че той има положителен ефект върху продължителността на живота.

Друг представител е генестеинът – съставка на соята, която действа превантивно срещу някои форми на рака.

За да създадат домати, произвеждащи органичните съединения, учените са използвали често срещаното градинско растение Arabidopsis thaliana. То съдържа протеин, който активира гените, отговорни за включване на метаболитните процеси за производство на естествените съставки. Колкото по-голямо е количеството на протеина, толкова по-голямо е и количеството на произведените съставки.

Нещо повече, оказва се, че в доматените растения протеинът не само увеличава количеството на произведените вещества, но увеличава и енергията, насочена към това производство.

Това превръща доматите в изключително ефективни фабрики за фенилпропаноиди. Един единствен домат генерира ресвератрол, равняващ се на ресвератрола в 50 бутилки вино и еквивалентът на генистеин от 2.5 килограма сирене тофу.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.