Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Учени превръщат домати във фабрики за полезни вещества

Екип от Центъра “Джон Инес” във Великобритания е разработил метод за отглеждане на полезни вещества в домати, съобщава techtimes.com.

Техниката дава възможност за производство в индустриални мащаби на вещества, познати като фенилпропаноиди. Едно от тях е ресвератролът, който се съдържа във виното.

Съществуват доказателства, че той има положителен ефект върху продължителността на живота.

Друг представител е генестеинът – съставка на соята, която действа превантивно срещу някои форми на рака.

За да създадат домати, произвеждащи органичните съединения, учените са използвали често срещаното градинско растение Arabidopsis thaliana. То съдържа протеин, който активира гените, отговорни за включване на метаболитните процеси за производство на естествените съставки. Колкото по-голямо е количеството на протеина, толкова по-голямо е и количеството на произведените съставки.

Нещо повече, оказва се, че в доматените растения протеинът не само увеличава количеството на произведените вещества, но увеличава и енергията, насочена към това производство.

Това превръща доматите в изключително ефективни фабрики за фенилпропаноиди. Един единствен домат генерира ресвератрол, равняващ се на ресвератрола в 50 бутилки вино и еквивалентът на генистеин от 2.5 килограма сирене тофу.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.