Звездата на Opel

Георги Луканов,

Братислава-София

Матрични LED светлини, удобни масажни седалки, готиният дизайн и новите двигатели правят Astra по-привлекателна от всякога

Мнозина ще се съгласят с мен, че именно Opel Astra е звездата сред моделите на германската компания, въпреки че има тежката задача да се състезава в класа, където има прекалено много добри играчи. Или може би точно затова.

И в България моделът няма нужда от представяне. От 1998 г. астрата (първото поколение) бързо набираше популярност, използвайки инерцията и на друга легенда – Kadett. И общо взето към колата няма кой знае какви претенции – винаги е с крак с модните автомобилни тенденции, издръжлива е, не се троши (e, понякога гниеха праговете) и определено минаваше за една солидна и здрава кола.

На презентацията преди тестовете в Словакия „преподавателите“ от Рюселсхайм с гордост отбелязаха, че са продадени над 24 милиона автомобила Opel Kadett и Opel Astra, които, ако се подредят един зад друг, ще формират дължина от 100 000 км, което прави два пъти и половина земния Екватор.

По време на представянето на предишното четвърто поколение на Opel Astra преди 6 години си спомням, че тестовете преминаха в по-голямата си част в разясняване на множеството съвременни технологии по колата. Сега при петата генерация наблегнахме на карането – над 270 километра трасе, преминаващо почти през половин Словакия през китни селца и градчета.

Обсъждайки дизайна на новата Astra с останалите колеги, някои определиха задницата на колата като на Hyundai i30 или Kia Cee’d. На мен пък ми прилича на Alfa Romeo Giulietta. Всички обаче се обединихме около мнението, че новият Opel Astra изглежда повече от добре, модерен и определено ще пасне на много вкусове и предпочитания. Това е така и заради факта, че сега астрата е по-ниска и по-къса от предшественика (въпреки че разстоянието за пътуващите е по-обширно) и изглежда далеч по-спортно. Такава е и предницата – агресивна и с по-готини линии.
Смея да твърдя, че вътре материалите и качеството на изработката далеч надминават тези на някои немски премиум марки. Също така от Opel по скандинавски са изчистили таблото – махнати са всички излишни копченца и врътки, а линиите са плавни и дори успокояват окото. Поздравления.

За доброто настроение в салона е много важно също така и седалките да са удобни. Още от миналото поколение от Opel се съсредоточиха върху комфорта им. Сега ергономичните седалки AGR (инициатива за подобряване на ортопедичното здраве на гърба) са с изцяло нов дизайн и предлагат допълнителни удобства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили