Над 350 наблюдатели на изборите в Турция изпраща международна мониторингова организация

Глобяват заведения за нелегална музика

Президентът Румен Радев пред паметника на Светите братя: Правописът е първият урок по демокрация Жан Клод Юнкер с послание в туитър на български език

Еманюел Макрон: Русия и Франция могат да намерят решения на ситуациите в Украйна, Иран и Сирия

Забраниха руската държавна информационна агенция РИА-Новости в Украйна

Министър Красимир Вълчев: Среднистите печелят повече от висшистите Професионалното образование ще става все по-високо платено, гарантира той

Товарният кораб “Сигнус” се скачи с Международната космическа станция

Кола се обърна по таван в Русенско

Един загинал и четирима ранени след взрив във фабрика за експлозиви в Турция

Майк Помпео: Русия отправя предизвикателства срещу интересите на САЩ, свидетелство е химическата атака в Солсбъри

Добри новини след пристигането в Гърция: Мечетата от Барутин имат шанс да останат диви

В Москва отбелязват 24 май с тържества Руският патриарх Кирил и сръбският патриарх Ириней откриха честванията

Почина дългогодишният оператор и режисьор в БНТ Валентин Гоневски

Николина Ангелкова участва в дискусия „Туризъм и експорт“, част от Петербургския икономически форум

Задържаха австрийски бизнесмен в Румъния заради детска порнография

Няма антибиотици в българските пилета

Липсата на експортни субсидии пречи на износа

Пилешкото месо, произвеждано в България, е чисто и без антибиотици, обяви вчера Иван Ангелов, шеф на Продуктов борд “Яйца и птици”, на дискусия на в. “Български фермер” за износа на агростоки.

“Яжте пилешко месо без притеснение. Месото е изключително чисто. Технологиите са толкова високи, че антибиотици не е нужно да се слагат. А и европейските регламенти ги забраняват за всички, които получават субсидии за хуманно отношение към животните”, каза Иван Ангелов.

Българските птицевъди коментираха още, че са дискриминирани с размера на субсидиите за тях. “6 стотинки е субсидията за килограм пилешко месо. За сравнение за глава овца се дават по 62 лева, или 1,08 лева за килограм”, поясни Ангелов.

Проблем пред българския износ са отпадналите експортни субсидии за страни извън ЕС, стана ясно още на дискусията. До 2012 г. Брюксел е плащал по 430 евро на тон пилешко например, изнесено в трети страни, а от 2012 г. субсидията е нула. Това била и причината конкурентите от Бразилия да имат предимство.

През 2016 г. са предвидени 116 млн. евро за целия ЕС за реализиране на промоционални кампании на стоки извън общността, посочи Десислава Василева, началник-отдел в агроведомството, очертавайки новите стимули на ЕК.

Статистиката показва, че пилешкото месо е на трето място в земеделския ни експорт. “Наред със зърното и маслодайните култури, които са на първо място по експорт у нас, на следващо място в българския износ е птичето месо, като най-голям дял при него имат патешките и пилешките разфасовки, яйца и птици”, съобщи Стилиян Гребеничарски от фондация “Интелиагро”. Положителни тенденции се наблюдават и при износа на плодове, сред които най-голям дял имат черешите, но за съжаление предимно на пулп, а не пресни, които имат по-висока цена.

Експерти дадоха и примери, при които от български продукти печелят трети страни. Родният слънчоглед, изкупуван от търговци в Румъния, се препродавал от тях с надценка 20-25 долара за тон, посочи Веселин Илиев от БСК.

ОТЛИЧИЕ

Братя Ангелови – агробизнесмени на България

Братята Иван и Лука Ангелови са агробизнесмени на България за 2015 г. Купата на вестник “Български фермер”, с подкрепата на Банка ДСК, им бе връчена от аграрния зам.-министър Цветан Димитров вчера. Ангелови са създателите и собствениците на холдинг “Градус”.

“Благодаря за наградата и за добрите думи. Това са добри думи за 1560 работници в “Градус”. Те отглеждат птици на 534 декара застроена площ по начин, по който може само да се гордеем. Тази година сме произвели 119 млн. разплодни яйца, от които над 50% за износ. Произвели сме и 27 000 тона месо”, каза Иван Ангелов. “Превърнахме птицевъдството да не е кокошкарство”, допълни той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.