Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Няма антибиотици в българските пилета

Липсата на експортни субсидии пречи на износа

Пилешкото месо, произвеждано в България, е чисто и без антибиотици, обяви вчера Иван Ангелов, шеф на Продуктов борд “Яйца и птици”, на дискусия на в. “Български фермер” за износа на агростоки.

“Яжте пилешко месо без притеснение. Месото е изключително чисто. Технологиите са толкова високи, че антибиотици не е нужно да се слагат. А и европейските регламенти ги забраняват за всички, които получават субсидии за хуманно отношение към животните”, каза Иван Ангелов.

Българските птицевъди коментираха още, че са дискриминирани с размера на субсидиите за тях. “6 стотинки е субсидията за килограм пилешко месо. За сравнение за глава овца се дават по 62 лева, или 1,08 лева за килограм”, поясни Ангелов.

Проблем пред българския износ са отпадналите експортни субсидии за страни извън ЕС, стана ясно още на дискусията. До 2012 г. Брюксел е плащал по 430 евро на тон пилешко например, изнесено в трети страни, а от 2012 г. субсидията е нула. Това била и причината конкурентите от Бразилия да имат предимство.

През 2016 г. са предвидени 116 млн. евро за целия ЕС за реализиране на промоционални кампании на стоки извън общността, посочи Десислава Василева, началник-отдел в агроведомството, очертавайки новите стимули на ЕК.

Статистиката показва, че пилешкото месо е на трето място в земеделския ни експорт. “Наред със зърното и маслодайните култури, които са на първо място по експорт у нас, на следващо място в българския износ е птичето месо, като най-голям дял при него имат патешките и пилешките разфасовки, яйца и птици”, съобщи Стилиян Гребеничарски от фондация “Интелиагро”. Положителни тенденции се наблюдават и при износа на плодове, сред които най-голям дял имат черешите, но за съжаление предимно на пулп, а не пресни, които имат по-висока цена.

Експерти дадоха и примери, при които от български продукти печелят трети страни. Родният слънчоглед, изкупуван от търговци в Румъния, се препродавал от тях с надценка 20-25 долара за тон, посочи Веселин Илиев от БСК.

ОТЛИЧИЕ

Братя Ангелови – агробизнесмени на България

Братята Иван и Лука Ангелови са агробизнесмени на България за 2015 г. Купата на вестник “Български фермер”, с подкрепата на Банка ДСК, им бе връчена от аграрния зам.-министър Цветан Димитров вчера. Ангелови са създателите и собствениците на холдинг “Градус”.

“Благодаря за наградата и за добрите думи. Това са добри думи за 1560 работници в “Градус”. Те отглеждат птици на 534 декара застроена площ по начин, по който може само да се гордеем. Тази година сме произвели 119 млн. разплодни яйца, от които над 50% за износ. Произвели сме и 27 000 тона месо”, каза Иван Ангелов. “Превърнахме птицевъдството да не е кокошкарство”, допълни той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.