Еврокомисията: Спрете цигарите

- Ако не пушеха, годишно 700 000 европейци нямаше да умират

- Кампания цели да откаже от порока младите между 24 и 35 г.

Заради употребата на тютюн 700 000 европейци умират всяка година, а смъртта им е можело да бъде избегната. Затова строги политики в ЕС за контрол на пушенето и кампании като „Екс пушачите са непобедими“ са жизненоважни за подобряване на общественото здраве в Европа.

Това заяви в Деня на експушача, еврокомисарят по здравеопазване Витиняс Андрюкайтис. В същото време в София топ онколози призоваха българите да откажат цигарите, защото така ще намалят риска си от рак на белия дроб, на пикочния мехур и др. Пушенето е и главен рисков фактор за хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), която може да се контролира, но не и да се излекува напълно.

Затова от 2011 г. ЕК инициира кампанията „Екс пушачите са непобедими“, която цели да накара младите между 24 и 35 г. да се откажат от порока. „Дори след налагането на забрани и административни мерки ще са необходими още години работа, за да променим нагласите за пушенето. По тази причина МЗ и РЗИ всяка година провеждат национални кампании“, добави д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве