Сирийски бежанец отвлечен и ограбен

Заловиха мигранти на магистрала „Тракия“ Откриха на пътя деца на бежанци

Варненската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу иракчанин и трима българи за отвличане и грабеж на сирийския бежанец Аля Ахмед Дидар. На подсъдимата скамейка ще застанат Ромъл Мустафа, Димитър Митев, Румяна Митева и Йордан Банчев.

Дидар пристигнал в България през октомври 2013 г. и бил настанен в бежански център. Желанието му било да живее в Германия, където бил брат му. Той го насочил към иракчанина Ромъл Мустафа, който се занимава с каналджийство и за услугата искал 6000 евро. Срещата им била през януари 2014 г. пред катедралата във Варна. Мустафа пристигнал с Румяна Митева. Жената разбрала, че сириецът има пари и повикала брат си Димитър Митев и Йордан Банчев. Бежанецът бил насила натъпкан в автомобил. По пътя той бил пребит и му били задигнати 4000 евро, 3911 лева, 50 сирийски, 5 турски лири и два телефона.

Междувременно полицията в Стара Загора залови две големи групи мигранти на магистрала „Тракия“ и жп гарата в града. Първо били спипани три семейства в товарен вагон. Те обявили, че са от Афганистан и Ирак.

В петък на обед бяха задържани и 31 афганистанци в два микробуса, спрени на магистралата. Заедно с тях са спипани и двама каналджии, които ги натоварили в Бургас.

Полицаи пък откриха две афганистанчета, зарязани от каналджии в Разградско. Хлапетата на 12 и 16 години били засечени край село Осенец. Момчетата са поставени под полицейска закрила и са уведомени отделът за закрила на детето и районната прокуратура. Предстои да бъдат транспортирани до Център за бежанци в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право