Правителството прие изваждането на 155 км пътища от обхвата на винетната система

Държавата ще дотира печатните медии

В Благоевград се презапасяват с лекарства и храни заради коронавируса

Правителството се отказа от покупката на нов самолет

Българският консул в Милано: Паниката намаля, все по-малко хора са с маски по улиците

800 000 лв. дава МОН за площадки за безопасност на движението в училища и детски градини

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ – 35,2%, БСП – 24%, ДПС – 10,5% Партията на Слави Трифонов остава под чертата

Деница Сачева: Хората не бива сами да решават да излязат в болничен заради коронавируса

Петя Аврамова: Тол системата обхваща 3115 км от републиканската пътна мрежа

Гърците изпразниха рафтовете в супермаркетите заради коронавируса (СНИМКИ)

Жители на пловдивски села протестират срещу кариерата за добив на инертни материали

От 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди Czinger 21C е хибриден хиперавтомобил с мощност 1250 к.с.

Премиерът за коронавируса: Притеснено ми е при епидемия колко ще издържи НОИ, ще струва много пари

Агресивен шофьор пребил търновец на пътя Екшънът се разиграл на трасето София-Варна край разклона за Стражица

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки: Има дефицит на лекарства за грип

Свещеният хляб обявен за вредна храна. Москов пред „Труд“: Ще я изключим от данъка

Съдържа 25 грама въглехидрати на 100 грама продукт

Църквата не продава нафора и няма как да плати данък

Нафората, която раздават свещениците на миряните в храмовете, е включена в списъка на вредните храни. В текста на проектозакона за облагането с по-висок данък на тези храни се казва следното: „Хлебарски, тестени сладкарски или бисквитени продукти, дори с прибавка на какао; нафора, празни капсули от тесто за медикаменти, тесто за запечатване, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти.“ Нафората се приготвя от брашно и съдържа повече от 25 грама на 100 грама продукт въглехидрати. Миряните обаче не получават повече от 50-60 грама от нея. На практика става дума за обикновен хляб, приготвен с обредни цели.

Свещеници, цитирани от вестника „Двери на православието“, смятат, че става въпрос за грешка в текста на законопроекта. Предполага се, че авторите му са преписали буквално английския текст на европейския документ, в който се казва, че става дума за Communion wafers, тоест хостиите на Римокатолическата църква, които са сухи и затова са включени към „сухите и трошливи продукти“ в кодовете с „вредни храни“. Да бъде обявена нафората за вредна храна е наистина смешно“, каза ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм „Св. София“ и протосингел на Софийската митрополия. Според свещеници от столичните църкви това решение показвало пълна безпросветност и глупост. Повечето от тях, с които разговаря нашият екип, не бяха чували, че някой се кани да обяви свещения хляб за вреден.

Според законопроекта всяка вредна храна трябва да се обложи с по-висок данък, но църквата е освободена от такива. А и тя не продава нафората, а я раздава на паството. Брашното и приготвянето на обредния хляб се прави за сметка на самите храмове и от служителите към тях.

МНЕНИЯ

Нелепа глупост!

Включването на нафората в списъка с вредните храни, за които ще се плаща данък „обществено здраве“, бе обявено за пълна глупост и нелепост от игумена на Бачковския манастир отец Симон. „Много ми е любопитно и интересно на база на какво на нас, свещениците, ще ни бъде налаган данък за нафората и как на практика това ще става, след като тя не се продава. Тя е благословено и осветено късче хляб, то е тялото на нашия спасител Христос“, коментира отец Симон. Игуменът на Бачковския манастир разказа, че освен нафората свещено е и църковното вино. „То също е част от тялото Христово и него дрегер не го лови!“, допълва отец Симон.

Нафората е напълно естествена субстанция и този, който я включва в списък за забранени храни, явно не знае от какво се приготвя, заяви свещеникът отец Марин Попгеоргиев от църквата „Св. Богородица“ в Русе. „Това е безсмислица! Подобно твърдение е толкова абсурдно, че просто не ми се коментира! Само ще отбележа, че нафората е свят благословен хляб! Поднесеш ли я на бесноват, той бяга от нея“, каза Ловчанският митрополит Гавриил.

Здравният министър д-р Петър Москов пред „Труд“: Ще изключим обредните храни от налога

„Всички религиозни и обредни храни ще бъдат изключени от облагане с новия данък обществено здраве“, заяви пред „Труд“ здравният министър д-р Петър Москов. Той призна, че досега не е било обсъждано и вземано предвид, че на практика налогът удря и църковните храни.

Законопроектът за данък обществено здраве, който трябва да влезе в сила от 1 юли 2016 г., бе публикуван на сайта на МЗ на 21 октомври и в момента тече 14-дневният срок за общественото му обсъждане. Т.е. екипът на д-р Москов има възможност да нанесе корекции.

ОБИЧАЯТ

Идва от християнските вечери на любовта

Нафората е благословено и осветено късче пшеничен хляб, което свещеникът дава в края на службата за здраве. Тя напомня на първите християнски вечери на любовта – „агапе“, когато след богослужението хората вечеряли заедно, пеели духовни песни и раздавали милостиня. Нафората се взема по следния начин: когато застанем пред свещеника, първо се прекръстваме и целуваме кръста в ръката му. След това поставяме дясната си длан над лявата (на кръст), а свещеникът поставя в нея нафората.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.