Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Астероидът Голямата тиква минава опасно близо до Земята днес

Потенциално опасен астероид тази вечер ще се доближи до Земята на разстояние, което е малко по-голямо от това между нашата планета и Луната. Той ще може да се наблюдава с обикновен бинокъл. Следващият път, когато астероидът пак ще премине покрай Земята, ще е чак след 30 години – на 11 ноември 2018 г. Тогава обаче той ще мине по-далеч отколкото днес, твърдят учените. Те изчисляват, че този астероид в близките 3 години няма да се удари в Земята, съобщават от НАСА, цитирани от БТВ.

Астероидът е наричан Голямата тиква заради факта, че ще прелети близо до земята на Хелоуин. Техническото му название е TB145. Тази вечер ще бъде най-близо до Земята – на 486 000 км, което в космически мащаби е съвсем наблизо. Блясъкът му ще достигне 10-та звездна величина и ще бъде видим дори и с обикновен бинокъл или любителски телескоп. Тази вечер и цялата нощ той ще се вижда в района на Голямата мечка. Размерът му е около 260-650 м.

По размер и разстояние, на което ще мине покрай нас той е “потенциално опасен”. В тази графа попадат всички небесни тела с диаметър над 100 метра, преминаващи на около 7.5 млн. километра от Земята. В небето той ще напомня движеща се ярка звезда.

Според астрономи неговото приближаване няма да предизвика никакви аномалии на Земята. По-скоро с гравитационното си поле, нашата планета може да застраши траекторията на полета на астероида.

Учените съобщават, че по обем астероид ТВ145 надвишава около 8 пъти размера на небесното тяло, което удари в началото на 20 Сибир и предизвика силни разрушения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете