Мъртва комета, приличаща на череп, прелетя край Земята

В нощта на Хелоуин гигантски космически обект, приличащ на мъртвешка глава, прелетя край Земята. Учените от НАСА показаха първите му изображения. Според тях той вероятно е мъртва комета.

На сайта на космическата агенция се посочва, че обектът има зловеща прилика с череп. 

Обектът прелетял на около 1,3 пъти дистанцията между Земята и Луната, или около 486 000 км. Той се е намирал най-близо до нашата планета в 20,14 ч. българско време. Имало е възможност цяла нощ  да бъде наблюдаван с бинокли или малки любителски телескопи в района на съзвездието Голяма мечка, посочва ТАСС.

Обектът бе забелязан за пръв път преди няколко седмици и бе класифициран като астероид. Имаше и опасения, че той може да падне на Земята.

Астероидите са съставени предимно от скали и метали, а кометите – от лед и прах. Когато Слънцето ги затопли, ледът се превръща в газ, който оформя голяма видима „опашка”.

Някои комети след многократни преминавания през вътрешната част на Слънчевата система загубват външния си слой от летливи елементи и в някои отношения са неотличими от астероиди. Вероятно такъв е случаят и с "мъртвешката глава", която премина край Земята тази вечер.

Космическият обект е открит от американската автоматична система Pan-STARRS на Хаваите, а първите му снимки са получили в обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико, съобщава НАСА.

На фотографиите учените са открили тъмни участъци в центъра му. Според астрономи това може да са следи от ударни кратери. 

С помощта на радиолокационната система астрономите са уточнили големината на обекта. Диаметърът на небесното тяло е 600 метра (10 пъти по-голям от този на тунгуския). А това е много повече, отколкото се смяташе преди.

Коментари

Задължително поле