Избори в дясно за президент

Премиерът Бойко Борисов много рядко прави оферти – и то към други политици. Преди дни той директно покани всички представители от десния политически сектор, ако искат да участват в първични избори за президент.

Точно след година в сградата на „Дондуков“ 2 ще трябва да влезе нов представител на тази институция.

Борисов направи офертата, тъй като 40-годишният Радан Кънев (ДСБ) вече обяви, че е готов да се кандидатира за този пост. Това негово изказване предизвика смут и объркване в редиците на реформаторите. Вицепремиерът Меглена Кунева (ДБГ) добре помни кандидатпрезидентската са кампания, която според нея е била много успешна. Кунева все още не е казала категорично дали иска да се кандидатира за този пост, но със сигурност нейната партия не би подкрепила Радан Кънев.

СДС както винаги ще се ослушва до последно и ще чака някой да им предложи идея как да влязат в президентството, ама ако може без битка. Което няма как да стане.

Резултатите на ГЕРБ от местните избори показват, че след една година най-вероятно подкрепата към партията на Борисов няма да намалее. Това прави ГЕРБ най-важния и силен играч в дясното пространство.

И тук няма никакво значение дали Бойко Борисов ще хвърли в играта за президент вицето си Румяна Бъчварова или кметицата на София Йорданка Фандъкова. Хората ще гласуват за когото каже той.

Офертата на Борисов е много добра, защото за първи път всички десни и центристки партии и фондации могат да гласуват от раз за един кандидат. Без да им се разпиляват гласовете. А защо една обща кандидатура да не бъде подкрепена и от БСП? Нима левицата има силна фигура, която да накара всички вкупом да подкрепят?

Тепърва ще си проличи дали 40-те години са достатъчни на Радан Кънев да демонстрира политическа зрялост или ще иска да изживее емоциите на предизборната кампания – интервюта, плакати, среща с избиратели по тържища и площади. Общо взето суета.

Със сигурност от играта за президентското място ще отпадне сегашният президент Росен Плевнелиев. Главнокомандващият си придава важност и още в началото на годината обяви, че през 2015 г. от устата му няма да чуем дали има мераци за нов мандат.

До момента може да се каже, че Плевнелиев успя да накара и малкото хора, които го харесваха, да престанат да му обръщат внимание.

Плевнелиев обича да прави обръщения към нацията, но нацията не го слуша. Или той говори много тихо, или думите са му безсмислени. Плевнелив толкова силно шепти, че не успя да накара българите зад граница, които според него са 1,5 млн., да отидат и да подкрепят въпроса за референдума за електронното гласуване. А този въпрос, пак според него, касае именно хората зад граница. И така едва 27 000 души подкрепиха референдума с въпроса на президента. Като нищо в отчета си за тази година Плевнелиев да си го впише като успех. Но такива са времената, дори и президентите се радват на малките неща.

Плевнелиев може да е преродена ирландска пастирка (според негови признания б.р.), но няма начин да се прероди отново в одеждите на обединител на нацията. Борисов е опитен политик и със сигурност не би си позволил да заложи на губеща фигура. Най-малкото това би било и изпитание за симпатизантите на ГЕРБ – да гласуват за Плевнелие.

Президентът е сложил катинар на устата си, но не може да скрие очите си. А те гледат към „София Тех Парк“. Главнокомандващият на армията не крие пристрастията си кам този бъдещ инкубатор на технологични фирми и машина за правене на пари. А и държавният глава би път чак до Южна Корея, за да се срещне и уговори бъдещите си творчески планове с водещи компании в сферата на компютърните технологии и битовата техника.

ПЛЕВНЕЛИЕВ ВИДЯ „КОСТИНБРОД 2“

Президентът Росен Плевнелиев сравни хакерската атака срещу сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) в изборния ден с костинбродската афера от 2013 г.

„Сезирал съм ДАНС. Те не са случайни. За мен това е нов „Костинброд". Целта е да се подхранят съмненията срещу електронното гласуване. Като инженер знам, че е много важно да не крием и да не замитаме проблемите, иначе те ще се възпроизвеждат“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи