Руснаците купуват 4 пъти по-малко имоти у нас

Броят на сделките за купуване на имот в България от страна на руснаци е намалял с 4 пъти за последната година. Това твърди президентът на Международната федерация за недвижими имоти (2011-2012) ФИАБЦИ и собственик на имотна агенция Александър Романенко.

Според него руснаците, сдобили се с имот в България, са към 400 000 души. Преди няколко месеца от Генералното консулство на Руската федерация съобщиха, че според тях около 500 000 руснаци са купили имоти в България, предимно в Източна България и особено по Черноморието. Много от имотите са собственост на руски граждани, които са се преселили за постоянно тук.

Причината за намаляването на сделките Романенко вижда в обедняването като цяло на руснаците с близо два и половина пъти. Това е станало, от една страна, заради курса на рублата към долара, а от друга - заради намаляването на оборотите на средния и малкия бизнес.

В същото време руснаците, особено онези, които притежават повече от един имот в България, масово ги обявяват за продажба. Тези сделки обаче не вървят особено, защото продавачите се надяват поне да си компенсират вложеното, а цените на недвижимостите в България в момента не са високи както по времето, когато са купувани. Според Романенко поне 20% от купените от руснаци имоти в България са в момента на пазара.

Прогнозата на Романенко пред БТА е до края на 2016 г. положението да се запази на нивото от 2015 г. Едва след това според него може да има някакъв ръст в сделките с руснаци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти