Какаду се излюпи в родопско село (снимка)

Папагал се излюпи в родопско село. Птичето е какаду - хибрид от голямо жълто качулато какаду и голямо бяло качулато какаду.

То се излюпило без инкубатор в дома на Огнян Геров в смолянското село Соколовци. Собственикът е категоричен, че да се излюпи папагал в домашни условия е изключително рядко явление. Мъжът е от Пловдив, работил 25 години в Русия и се преселил на чист въздух високо в Родопите. Още повече, че в родопското село атмосферните условия били напълно подходящи за любимите му папагали. Той отдавна отглеждал такива птици и досега не е чул десетилетия наред какаду да се излюпи в домашни условия.

От няколко години Огнян Геров и съпругата му Светлана работят за осъществяване на проект за център за рехабилитация и възстановяване на папагалите. Центърът ще предоставя убежище и ще търси осиновители на птици, които по някакви причини са останали без собственик. Семейството отглежда 10 папагала какаду и амазон и техни хибриди. Предстои да им доставят напролет още три. През лятото децата от селото редовно идвали да гледат папагалите, тъй като другаде няма къде да видят екзотичните едри птици. Малкото папагалче той и съпругата му са кръстили Бори.

Регистрацията на този вид папагали е задължителна съгласно Закона за биологичното разнообразие, с цел предотвратяване на незаконен трафик и контрабанда с екзотични видове, повечето от които са изчезващи от природата. Всеки собственик получава от РИОСВ регистрационни карти, които съпровождат екземплярите при продажба, даряване и издаване на разрешително по CITES за износ, само при изяснен произход на екземплярите, съобщиха от екоинпекцията.

От РИОСВ вече са регистрирали първото родопско папагалче.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл