Над 170 полицаи в Пловдив с рапорти за напускане

 Над 170 рапорта за напускане са подадени през последните 3 работни дни в Областната дирекция на МВР в Пловдив, съобщи Иво Тодоров от местната структура на Синдиката на служителите на МВР.

Сред напускащите са редови полицаи, районни инспектори и инспектори от Криминална полиция. Рапортите започнали да "валят" веднага, след като в МВР се заговорило за промени в заплащането и обезщетенията.

Основният мотив за масовите оставки са твърдят самите те.

Промените вече са официално оповестени и качени в сайта на Министерството на финансите. Според тях на държавните служители в МВР няма да се изплащат допълнителни възнаграждения за прослужено време. При напускане на системата те няма да получават до 20 заплати, а вече само 10, като в тези пари няма да се изчисляват надбавките за прослуженото време и специфичните условия на труд. Отпускът в сектора пада от 30 на 20 работни дни, орязват се и парите, които се получават по време на отпуск. Лицата, работещи по трудово правоотношение, няма да получават допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит. Освен това държавните служители на МВР вече няма да имат право на допълнителни пари за стаж в размер 2% върху основното месечно възнаграждение за всяка година, но не повече от 40%, както бе досега. Наполовина се намаляват и парите, които полицаите получават за храна. Така заплатите на работещите в МВР ще паднат от 200 до 500 лв. в зависимост от длъжността, която заемат. При прекратяване на служебното правоотношение държавните служители вече ще имат право на еднократно парично обезщетение в размер на 50% от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 10 брутни месечни възнаграждения. При прослужени на 10 и повече години и прекратяване на служебното им правоотношение по здравословни причини, те пак ще получават 10 заплати, а не както досега Ц не по-малко от 15. Пет заплати ще се получат пък при пенсиониране по болест при по-малко от 10 години стаж в системата на МВР.

Аналогични ще са промените в останалите ведомства и структури от сектора за сигурност като Министерството на отбраната, ДАНС и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини