В Сандански протестират срещу отстраняването на лекар

Луис Гарсия, европейски шампион от 2005 година, ексклузивно пред „Труд“: „Ливърпул“ подцени ЦСКА и за малко много да съжалява

Утре откриват новите 24 км от магистрала „Струма“ между Кресна и Сандански (СНИМКИ)

Дигитална рецепта за успех Чудната история на Чудомир Моневски - от раздавач на туристически брошури до бизнес лидер за 2018 г.

Президентът Радев: Откриването на посолство на Йордания у нас ще укрепи връзките между двете държави

Президентът Радев: Йордания е перспективен партньор за разширяване на българския износ към региона на Близкия Изток

Шофьор блъсна столичен полицай и избяга, униформеният е в болница Извършителят се издирва, автомобилът му е открит изоставен в района на „Студентски град“

АПИ към шофьорите: На път само с автомобили, подготвени за зимни условия

Откриха сериозни нарушения в две столични психолаборатории

Цветан Цветанов: Няма община, която да не е получила целеви средства

Над 160 снегорина чистят пътищата в София

Цветанов: Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му

Румен Овчаров: Целта на подновяването на енергийната стратегия на България е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми

Алекс Петканова закъса с педикюра

Китайски хакери проникнали в системите на подизпълнители на американските ВМС Откраднали данни за поддръжка на кораби и планове за ракети

Над 170 полицаи в Пловдив с рапорти за напускане

 Над 170 рапорта за напускане са подадени през последните 3 работни дни в Областната дирекция на МВР в Пловдив, съобщи Иво Тодоров от местната структура на Синдиката на служителите на МВР.

Сред напускащите са редови полицаи, районни инспектори и инспектори от Криминална полиция. Рапортите започнали да „валят“ веднага, след като в МВР се заговорило за промени в заплащането и обезщетенията.

Основният мотив за масовите оставки са готвените промени в Закона за МВР и драстичното орязване на социалните придобивки на служителите от сектор „Сигурност“, твърдят самите те.

Промените вече са официално оповестени и качени в сайта на Министерството на финансите. Според тях на държавните служители в МВР няма да се изплащат допълнителни възнаграждения за прослужено време. При напускане на системата те няма да получават до 20 заплати, а вече само 10, като в тези пари няма да се изчисляват надбавките за прослуженото време и специфичните условия на труд. Отпускът в сектора пада от 30 на 20 работни дни, орязват се и парите, които се получават по време на отпуск. Лицата, работещи по трудово правоотношение, няма да получават допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит. Освен това държавните служители на МВР вече няма да имат право на допълнителни пари за стаж в размер 2% върху основното месечно възнаграждение за всяка година, но не повече от 40%, както бе досега. Наполовина се намаляват и парите, които полицаите получават за храна. Така заплатите на работещите в МВР ще паднат от 200 до 500 лв. в зависимост от длъжността, която заемат. При прекратяване на служебното правоотношение държавните служители вече ще имат право на еднократно парично обезщетение в размер на 50% от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 10 брутни месечни възнаграждения. При прослужени на 10 и повече години и прекратяване на служебното им правоотношение по здравословни причини, те пак ще получават 10 заплати, а не както досега Ц не по-малко от 15. Пет заплати ще се получат пък при пенсиониране по болест при по-малко от 10 години стаж в системата на МВР.

Аналогични ще са промените в останалите ведомства и структури от сектора за сигурност като Министерството на отбраната, ДАНС и др.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.