Премиерът тушира полицейските бунтове (обзор)

Пазили в тайна орязването на обезщетенията заради изборите

Стотици полицаи блокират улици в София и пътища в страната

изкара по софийските улици десетки гневни полицаи. Техни колеги в страната започнаха блокади на пътища.

“Изпратен съм при вас от премиера Бойко Борисов. В 8,30 ч в сряда той е извикал на среща министрите Владислав Горанов и Румяна Бъчварова. Вашите 20 заплати изобщо не са дневен ред. Десетте заплати се отнасят само за тези, които сега постъпват в МВР”. Това викаше главният секретар на МВР Георги Костов на цивилните ченгетата, блокирали кръстовището на улиците “Славянска” и “Раковски” пред сградата на Министерството на финансите.

Изявленията на Костов свалиха малко градуса на напрежение. Въпреки това част от протестиращите блокираха и кръстовището пред Софийския университет и Орлов мост. Районът остана затворен в пиковите часове между 16 и 19 ч и се образуваха огромни задръствания.

Както писа “Труд”, призивите за полицейски бунтове започнаха в понеделник, след като се разчу, че в петък правителството заедно с проектобюджета за 2016 г. е внесло в парламента и орязване на привилегиите в сектор “Сигурност”. Текстовете, които засягат и служителите на МО, ДАНС, ДАТО и надзирателите в затворите, са били скрити преди втория тур на изборите, за да не бъдат използвани за политически цели, стана ясно от думите на финансовия министър.

Сутринта синдикалисти от МВР се срещнаха с Горанов и Бъчварова. “Предупредих ги, че не можем да спрем напрежението сред хората, те ще протестират и ще напускат”, заяви шефът на един синдикатите Валентин Попов.

Бъчварова съобщи, че в последните дни има към 250 рапорта за напускани. Попов прогнозира, че те ще скочат до 10 000, дори до 15 000, като се оголят цели РПУ-та и гранични сектори.

Протести избухнаха във Велико Търново, Хасково, Гоце Делчев и Ивайловград. Привечер над 100 полицаи блокираха пътя Хасково-Кърджали. Гранични полицаи обявиха, че няма да вдигат бариерите на пунктовете към Гърция и Турция. Подготвяха се блокади на проходите Маказа, Шипка и Хаинбоаз.

Румяна Бъчварова: Призовавам служителите да не напускат

“Средствата, които ще спестим, биха ни дали възможност да повишим бюджета за издръжка и да направим условията на работа по-добри - каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. - Преди 5 години се опитахме да го направим, но не беше направено. Всяка следваща година на отлагане задълбочава проблемите така, че те стават невъзможни за решение. Не мога да обвиня тези, които си подават рапорти за напускане. Искам да призова служителите да не напускат и да си дадат сметка, че разликата в сумите от тези обезщетения би им позволила да живеят без работа по-малко от 1 година. Оставайки, макар и с по-малки обезщетения, те получават сигурност и възможност за кариерно развитие.”

Финансовият министър Владислав Горанов: От мерките се очакват около 25 млн. лв. повече за МВР на година

“Мерките включват намаляването на отпуските от 30 на 20 дни годишно и включването към основната заплата на допълнителните възнаграждения от 2% за всяка прослужена година. В годините структурата на бюджетите на т.нар. силови ведомства е стигнала дотам, че 95% са разходите за възнаграждения и 5% - за издръжка. Имаме относително голям бюджет - над 1 млрд. лв. за МВР, същевременно служителите работят в ограничени битови условия без модерни технически средства", обясни финансовият министър Владислав Горанов.

"Тези 20 заплати, които се изплащат, не са разходи нито за МВР, нито за МО, защото се дават към пенсионната система. Ние финасираме права на хора, които напускат системата. Ако тези обезщетения останат на разположение на МВР, те ще бъдат харчени за укрепване на системата", коментира Горанов.

“Говорим за десетки милиони в МВР и МО, които винаги са били тема. Знаете колко критики получаваме, че се налага да дофинансираме тези министерства със стотици милиони, включително до края на 2015 г.”, каза още финансовият министър.

Той подчерта, че от орязването на обезщетенията на напускащите и другите мерки могат да се очакват около 25 млн. лв. за година, което е съпоставимо с около 30% от издръжката на МВР.

ДПС против орязване на парите

ДПС се обяви твърдо против „опита на правителството” да премахне обезщетенията при пенсиониране и надбавките за прослужено време на служителите от сектор “Сигурност”. От партията смятат, че това не са привилегии, а „справедлива компенсация за рисковете и трудните условия” на работа. Сегашният режим на заплащане гарантирал и възможността за преквалификация на пенсионирани служители. От ДПС са недоволни и от начина за промени - без диалог със синдикалните и професионалните организации на хората в сигурността. „Възмутителен е опитът на ресорния министър да избяга от отговорността, която носи към служителите”, смятат още от движението.

Протестът ще успее на ниво министър-председател

„Бюджетът на МВР е от невидимите резултати на тези избори. ГЕРБ води политика на изненадка.” Така соцлидерът и бивш вътрешен министър Михаил Миков, коментира намерението на кабинета „Борисов 2” за орязване на заплащането в МВР и сектора „Сигурност”, което е отразено в проектобюджета за следващата година.

Според Миков всякакви реформи в сектора трябва да се правят след обсъждане и задаване на посоката. Той прогнозира, че с протестите полицаите ще постигнат своето и парите им няма да бъдат намалени.

„Сега промените са на равнище министър, ще се качат на равнище премиер, всичко ще се нареди и после ще му благодарят”, прогнозира Миков още преди Бойко Борисов да се намеси.

Магистратите запазват бонусите си

Въпреки обтегнатите напоследък отношения между финансовия министър Владислав Горанов и представителите на съдебната власт обезщетенията на магистратите при пенсиониране остават непроменени. В промените в Закона за държавния бюджет за 2016 г., с които Горанов предлага орязване на привилегиите на служителите от сектор “Сигурност”, не е спомената промяна и в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Чл. 225 (1) от ЗСВ предвижда при освобождаване от длъжност магистратите с над 10 г. стаж да получат обезщетение в размер по една заплата за всяка година, прослужена в системата, които не бива да са повече от 20.

Причината магистратите да останат встрани може да се крие в обещанието им за оптимизация на разходите. Мерките предвиждат прекрояване на съдебната карта, премахване на финансирането за незаети щатове, оптимизация на администрацията и пр.

По-рано Горанов се отказа да впише и промяна във формирането на магистратските заплати, което щеше да намали размера им.

Министър Николай Ненчев: 2016 г. военните ще са по-спокойни

„С проектобюджета за следващата година Българската армия ще получи повече спокойствие, модернизация, по-силна интеграция в НАТО и по-добра подготовка на нашите военнослужещи.” Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в Ямбол на тържественото изпращане на военнослужещите от 30-ия контингент за Афганистан. Изказването му съвпадна със срещата на синдикатите от сектор „Отбрана” и тези на МВР с финансовия министър Владислав Горанов.

„Реформите не бива да бъдат извършвани с намаляване на професионалния и социалния статут на работещите в системата на отбраната и сигурността”, каза Тодор Воденов, председател на националния синдикат „Отбрана”. Според него намаляването на заплатите на военните е „крайно примитивен подход” и нямало да реши проблемите. „Ще си отидат младите висококвалифицирани кадри, а ще останат тези, които няма къде другаде да отидат. Това не е реформа”, каза Воденов. Той обяви, че бюджет 2016 намалява брутните доходи на работещите в отбраната почти с десет процента, обезщетенията също се намаляват драстично и подходът на правителството е в разрез с обещанията. „Има няколко начина за подкрепа на протестите на полицаите - на площада или с по-малко изпълнение на служебните задължения”, допълни синдикалистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини