Иван Тотев - Повтарячът

Иван Тотев оцеля като кмет на Пловдив и успя да спечели втори управленски мандат „на косъм“. На балотажа навръх Деня на народните будители той събра едва 1416 гласа повече от своя опонент и бивш градоначалник Славчо Атанасов.

Драмата, през която трябваше да мине Тотев, е изненада за мнозина, тъй като Пловдив видимо дръпна в последните години. Защо кметът на един от най-успешните градове за малко да се провали и защо през първия си мандат беше обект на тежки критики и даже подигравки?

Конкурентът му Славчо Атанасов дава възможна гледна точка: "Не Тотев и ГЕРБ, а пловдивчани са истинските победители в тези избори. Със своя глас те показаха недвусмислено на партийните задкулисни играчи, че не схемите, а гражданите са истинската сила. И показаха, че Пловдив - единствен в цяла България, може да застане с гражданския си глас срещу машината за правене на избори".

А мнението на въпросните граждани е ясно - те не харесват кметовете си и го показаха с ниската активност и протестен вот, изрязяващ се в добутването на още по-малко харесвания Атанасов до балотажа.

В следващите 4 години Тотев и екипът му ще имат възможност да върнат доверието на пловдивчани. Но ако иска да има и трети мандат, навършилият 40 години между двата тура кмет ще трябва да си направи сериозен самоанализ. И най-вече да си отговори на въпроса защо пловдивчани не го харесват и защо няма харизмата на колегите си Димитър Николов в Бургас и Живко Тодоров в Стара Загора.

Тотев определено има какво да "открадне" и от поведенческия модел на своя партиен лидер Бойко Борисов. Особено при общуването с хората и опозицията под тепетата, в чиито очи изглежда високомерен, самонадеян и човек, който се интересува само от тези, които го харесват.

Преди сегашните избори Иван Тотев беше единственият номиниран от районните структури на ГЕРБ кандидат за кмет и партията нямаше друг избор, освен да го издигне. А дали в ГЕРБ го харесват? Факт - много от знаковите фигури на партията в Пловдив напуснаха редиците й и даже се явиха като конкуренти на Тотев за кметския стол. Дани Каназирева събра над 15 000 гласа, а доскорошният гербер Здравко Димитров-Зико "отцепи" още 12 992 вота. А в София трепереха до последно дали няма да загубят втория по големина град в България.

А иначе резултатите от първия мандат на Тотев са много добри - Пловдив стана Европейска столица на културата през 2019 г., има нова многофункционална спортна зала, основно бяха ремонтирани Цар Симеоновата градина, Главната улица и възлови булеварди, има 48 км велоалеи, решен беше проблемът с местата в детските градини, разкриха се хиляди нови работни места в IT и аутсорсинг индустрията, градът изглежда по-чист и уреден.

Всички тези хубави работи обаче бяха съпътствани с много критики от всички страни, като в атаките се повтаряха две думи - некадърност и крадене.

Въпреки успешната марка ГЕРБ, която носи хиляди нови гласове, Тотев и екипът му загубиха на местна почва над 20 000 гласа в сравнение с втория тур на вота през есента на 2011 г. - 70 871 гласа тогава срещу 49 127 сега.

Затова и шампанското, което се лееше в Панаира на 1 ноември, беше с горчив вкус за победителите. Тотев призна, че победата не е толкова сладка, защото очаквал да е много по-убедителна и явно много неща трябва да се преосмислят.

ИНЖЕНЕР И ПОЛИТИК С КАРИЕРА

Тотев е инженер по компютърни системи и има успешна кариера в частния сектор, преди да влезе в политиката. Той е един от учредителите на ГЕРБ през 2006 г. Бил е координатор на партията в Пловдив-град и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. През ноември 2007 г. спечели мажоритарните избори за кмет на район "Източен" в Пловдив. Тогава се прочу в цяла България покрай вътрешнопартийния филм как се правят избори в “Столипиново”, който не беше много лицеприятен. За кратко беше депутат, после областен управител.

За него

Европа вярва на хора като него

Иван Тотев е човек с ясни приоритети, които следва и реализира. Той не обещава всичко, а обещава това, което може да постигне, и го прави. Европа вярва на този тип хора. Тотев има визия за бъдещето и е далновиден политик.

Ева Паунова, депутат в Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП

Знаещ и можещ кмет

Иван Тотев е човекът, който знае, човекът, който може, и го доказа в първия си 4-годишен мандат. Той успя да направи общината достъпна за хората и за бизнеса.

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ

Бездушен управник, далече от хората

Иван Тотев е бездушен и отдалечен от хората управник и в това отношение с него сме на два различни полюса, защото за мен пловдивчани са най-важни. Още през първия си мандат Иван направи стратегическа грешка, като увеличи местните данъци и превърна Пловдив от най-социален град в такъв с най-високи налози.

Славчо Атанасов, депутат от ПФ, бивш кмет на Пловдив, загубил балотажа в неделя

Нарцис, управляващ като феодал

Иван Тотев е нарцис, който управлява Пловдив по феодален начин и демонстрира високо самочувствие и нежелание да комуникира с останалите политически сили. Месец преди изборите каза, че ще ни отвее всички още на първи тур. Оспорваната битка на балотажа трябва да му говори, че нещо не върши, както трябва.

Доц. д-р Димитър Шишков, депутат от Реформаторския блок и местен лидер на ДБГ

Коментари

Задължително поле