Съдът задържа под стража бившия шеф на контрола в Комисията по хазарта

Опера на „Бегликташ“

Вратарят на „Барса“ подкара Cupra Марк-Андре тер Щеген стана посланик на испанската марка

Дубльорка на дузина холивудски звезди и съпругът й бяха застреляни в Охайо

Разследват полицай за управление на личен автомобил без винетка и без застраховка

19% ръст на бързите кредити

От вечното дерби във Вечния град

7,5% спад на новите коли

Илир Мета: Готов съм на всякакъв сценарий във „войната“ с правителството Президентът предупреди, че никой не може да го отстрани, докато не приключи мандатът му

Съдът остави в ареста Нено Димов

Прокопани са първите 400 м от тунел „Железница“ на магистрала „Струма“ (СНИМКИ)

Предаваме на Австрия нашенец, издирван за закана за убийство

Стартира четвъртото издание на Националния литературен конкурс „Писма до себе си”

Eврокомисарят по разширяването: Северна Македония и Албания ще успеят с реформите

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов

При проблем със зачервени и уморени очи – попитайте в аптеката

През октомври 946 фармацевти от цялата страна завършиха успешно професионален курс на тема „Сухо око“ и получиха сертификат за консултанти по проблема. Това се случи благодарение на Програмата за обучение на фармацевти “Lege Artis“. Тя се провежда от единадесет години, като инициатор и организатор на събитието е СТИНГ АД – национален дистрибутор на лекарства, хранителни добавки и др. Всяка есен обучителният модул предлага различни теми, свързани с есенно- зимните заболявания, иновациите в лекарствената терапия и актуалните за сезона здравни проблеми.

Тази година в инициативата се включиха дванадесет фармацевтични компании с предложения за сезона, новите продуктови гами и виждания за по-качествено обслужване в аптеките.

Темата „Сухо око“ беше водеща в програмата и по този начин за пръв път в България се проведе офталмологичен обучителен модул за фармацевти. Подобно обучение е провеждано само в Скандинавските страни. Статистиката сочи, че пациентите, които са консултирани от фармацевти се радват на положителен резултат. В Скандинавските страни 54% от населението е наясно, че може да се закупуват продукти, облекчаващи симптомите им, а в България процентът е едва 8%. Това показва, че има сериозен проблем и е нужна информираност и грижа. Аптеката е най- достъпното място, в което пациентите могат да получат бърза консултация.

По последни данни около ? от хората по света страдат от сухо око, но не знаят за това . В проведено проучване по повод влиянието на сухото око върху ежедневната ни активност, клиентите посочват следните дейности: нощно каране – 32%; четене– 27%; работа с компютър –26%; гледане на телевизия – 18%. Няколко фактора могат да причинят сухо око. Най-честите причини са: възраст (с нарастване на възрастта, рискът се увеличава); пол (при жените рискът е по-висок ); хормонални промени; носене на контактни лещи; алергия, медикаментозна терапия; фактори на околната среда (лош въздух в затворени помещения, мъгла, вятър, климатик); продължителна работа с компютър.

Освен това сухото око може да се развие вследствие на различни заболявания като синдром на Сьогрен, диабет, при употреба на контрацептиви и др. лекарства .

Заболяването се диагностицира трудно поради разнообразието от фактори, които го причиняват. Най-честите симптоми са: сухота, раздразнени и уморени очи; парене и смъдене; усещане за пясък в очите; замъглено зрение; повишено сълзене.

Симптомите на сухо око са различни при различните клиенти. Проблемът е сериозен и води до по- сериозни заболявания, ако не се лекува.

Фармацевтите не са експерти в лечението на очните състояния, но са в правото си да съветват клиента въз основа на оплакванията му. В действителност проучвания доказват, че препоръките на фармацевтите са основния двигател в консултацията и грижатата при проблема сухо око. Лечението на сухия синдром е необходимо, първо за да се възстанови очния комфорт. Хроничният очен дискомфорт води до невроза у пациентите и страх от слепота. Тежките състояния на сухота се отразяват съществено върху здравето на очната повърхност, водят до увреда на роговичния епител и от там до осезаемо влошаване на зрението.

Лечението на сухия синдром се осъществява с помощта на капки, наречени изкуствени сълзи. Такъв вид капки са Systane – със сериозното предимство, че могат да се капят директно върху контактни лещи, без да ги увреждат. А разнообразието от изкуствени сълзи на пазара е огромно. Необходимо е първо да се консултирате с фармацевт, който е преминал този професионален курс , за да определи типа на вашата очна сухота и да подбере подходящите капки за нейното лечение. Ще го разпознаете по баджа с надпис „Попитай за сухо око“ и сертификата, който притежава . Адресите на аптеките, в които работят тези фармацевти можете да намерите на www.credoweb.bg

Най-важното е да се осъзнае, че очната сухота може да е причина за множество неприятни субективни усещания в очите и вместо да се травмира човек психически, е редно да посети аптеката и да започне лечение с изкуствени сълзи, за да възстанови своя очен и психически комфорт!

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.