Ветеринар: Подкрепяме мерките, които се извършват срещу чумата по животните

Анджелина Джоли посети сирийско семейство с тежка съдба

Кубинците вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си

Близо 60 преселници без документи заловиха край Лесбос

Ген. Кирил Войнов: 858 язовира в страната са за ремонт

Християните почитат Св. Марина

Шефът на американското разузнаване потвърди: Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г.

Пожар изпепели къщата на бивш кмет на село Лютидол

Путин е готов да разшири действието на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия 

8 души, от които шест деца, загинаха след задушаване в камион в Либия

Британските депутати одобриха проектозакона за митническите правила след Брекзит

Вулканична лава рани 23 души на туристическо корабче на Хаваите

В САЩ задържаха рускиня по подозрение в шпионаж

САЩ и Русия „трябва да се разбират“, заяви Доналд Тръмп

Слънце до обед, следобед – дъжд

Държавни фирми с милиарди в КТБ

Държавните фирми са били сред привилегированите вложители в КТБ, като са държали в банката милиарди левове. Това става ясно от списъка на лицата, които са имали депозити с преференциални лихви във фалиралия трезор, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете. В него са включени всички граждани и фирми, които са получили по-добри условия от стандартните депозити на банката 2 години преди КТБ да фалира.

В друг списък пък са посочени граждани и фирми, които са спасили депозитите си чрез цесии след фалита на КТБ. В някои случаи са прихванати 100% от замразените средства.

Най-много пари на преференциални лихви са държали енергийните фирми. АЕЦ „Козлодуй“ е държала общо 89,5 млн. лв. и 11,8 млн. евро. Сред едрите вложители е и НЕК – с 429,7 хил. долара, 141 млн. лв. и над 10,4 млн. евро. Българският енергиен холдинг (БЕХ) е депозирал на високи лихви 540,6 млн. лв., 34,6 млн. евро и над 33,6 млн. долара. „Мини Марица изток“ са имали над 17,8 млн. лв.

Сериозни ресурси в КТБ са държали още „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“. Например „Булгартрансгаз“ е имала влогове за над 294 млн. долара, над 413 млн. лв. и 142 млн. евро.

Привилегировани вложители в КТБ са били Българската фондова борса, Ръководство на въздушното движение, БДЖ и др. Много държавни болници също са държали средствата си там. Парите им по сметки в левове са над 67 млн. лв.

Някои от хората и фирмите, направили цесии, за да спасят депозитите си в КТБ, са си върнали над 100% от влоговете (виж таблицата). С цесии са погасени дългове за 99,49 млн. евро, 357,17 млн. лева и 2,7 млн. долара. За сравнение срещу тях са стоели депозити за 105,67 млн. евро, 370,26 млн. лева и 2,77 млн. долара. Сред държавните компании, успели да направят цесия, са Българският енергиен холдинг, който обаче е загубил милиони, Българската фондова борса, Централният депозитар и „Булгаргаз“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.