Румънската певица Анка Поп почина, след като колата ѝ падна в Дунав

Румяна Арнаудова: Ценко Чоков е имал разрешение да се отклони от мярката „домашен арест“, за да посети стоматолог

Затвор за рецидивист, ограбил шотландец на плажа

Папа Франциск призова националистите да не обвиняват мигрантите за всички злини

Корнелия Нинова: Призовавам Борисов да спре концесията на Летище София

Планински спасители свалиха от Троянския балкан турист с опасност за живота

„Топлофикация София“ дава смартфони в коледна игра за лоялните клиенти

Министър-председателят Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео Премиерът отново е уверил, че България стриктно изпълнява ангажиментите си към НАТО

Прожектират първата българска коледна комедия като подарък за децата на Велико Търново

Полиция и частни охранители ще се грижат за реда по празниците в Търновско Специално внимание ще се обръща на агресивни лица и такива с неадекватно поведение

Осъдиха мъж да гледа 12 пъти „Бамби” заради бракониерство

Президентът на Иран пристига на двудневно посещение в Турция

Увеличение на заплатата за всички, работещи по празници

Учителка от Царево майстори елхи с клонки от морето

Работна група ще обсъжда цената на нощния труд Искането на синдикатите за чувствително повишение на ставката предизвика напрежение в тристранката

Държавни фирми с милиарди в КТБ

Държавните фирми са били сред привилегированите вложители в КТБ, като са държали в банката милиарди левове. Това става ясно от списъка на лицата, които са имали депозити с преференциални лихви във фалиралия трезор, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете. В него са включени всички граждани и фирми, които са получили по-добри условия от стандартните депозити на банката 2 години преди КТБ да фалира.

В друг списък пък са посочени граждани и фирми, които са спасили депозитите си чрез цесии след фалита на КТБ. В някои случаи са прихванати 100% от замразените средства.

Най-много пари на преференциални лихви са държали енергийните фирми. АЕЦ „Козлодуй“ е държала общо 89,5 млн. лв. и 11,8 млн. евро. Сред едрите вложители е и НЕК – с 429,7 хил. долара, 141 млн. лв. и над 10,4 млн. евро. Българският енергиен холдинг (БЕХ) е депозирал на високи лихви 540,6 млн. лв., 34,6 млн. евро и над 33,6 млн. долара. „Мини Марица изток“ са имали над 17,8 млн. лв.

Сериозни ресурси в КТБ са държали още „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“. Например „Булгартрансгаз“ е имала влогове за над 294 млн. долара, над 413 млн. лв. и 142 млн. евро.

Привилегировани вложители в КТБ са били Българската фондова борса, Ръководство на въздушното движение, БДЖ и др. Много държавни болници също са държали средствата си там. Парите им по сметки в левове са над 67 млн. лв.

Някои от хората и фирмите, направили цесии, за да спасят депозитите си в КТБ, са си върнали над 100% от влоговете (виж таблицата). С цесии са погасени дългове за 99,49 млн. евро, 357,17 млн. лева и 2,7 млн. долара. За сравнение срещу тях са стоели депозити за 105,67 млн. евро, 370,26 млн. лева и 2,77 млн. долара. Сред държавните компании, успели да направят цесия, са Българският енергиен холдинг, който обаче е загубил милиони, Българската фондова борса, Централният депозитар и „Булгаргаз“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.