Диляна Попова: С Асен сме заедно

За две години санираха или довършват работата по 49 блока в Сливен

3 години затвор за мъж, наръгал съквартирант в корема

Шефът на АПИ Георги Терзийски се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево

Втори фалстарт на дело за удавено в басейн момиче

Нов данък „нощувка“ за стаите за гости

40 минути след нагъл грабеж над младежи полицията задържа извършителя

Фандъкова за тол системата: От месеци водим тежки преговори с АПИ, хората няма да плащат

Стотици отдадоха почит на Апостола в Шумен

Съд спря строителството на висока сграда на метри от варненския плаж

Зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов: Над 25% от заетите в област Велико Търново работят в сферата на земеделието Пред над 200 стопани от региона експерти разясниха бъдещето на Общата селскостопанска политика

Слави Трифонов: Дистанцията между политическата класа и избирателите се е задълбочила до нетърпимост

Антики в кашони и амбалажна хартия откриха в офис на Васил Божков (СНИМКИ)

Кобрата: Ще изляза на българска песен срещу Джошуа

Мартеници – късмети, изскачат от орехи

Държавни фирми с милиарди в КТБ

Държавните фирми са били сред привилегированите вложители в КТБ, като са държали в банката милиарди левове. Това става ясно от списъка на лицата, които са имали депозити с преференциални лихви във фалиралия трезор, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете. В него са включени всички граждани и фирми, които са получили по-добри условия от стандартните депозити на банката 2 години преди КТБ да фалира.

В друг списък пък са посочени граждани и фирми, които са спасили депозитите си чрез цесии след фалита на КТБ. В някои случаи са прихванати 100% от замразените средства.

Най-много пари на преференциални лихви са държали енергийните фирми. АЕЦ „Козлодуй“ е държала общо 89,5 млн. лв. и 11,8 млн. евро. Сред едрите вложители е и НЕК – с 429,7 хил. долара, 141 млн. лв. и над 10,4 млн. евро. Българският енергиен холдинг (БЕХ) е депозирал на високи лихви 540,6 млн. лв., 34,6 млн. евро и над 33,6 млн. долара. „Мини Марица изток“ са имали над 17,8 млн. лв.

Сериозни ресурси в КТБ са държали още „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“. Например „Булгартрансгаз“ е имала влогове за над 294 млн. долара, над 413 млн. лв. и 142 млн. евро.

Привилегировани вложители в КТБ са били Българската фондова борса, Ръководство на въздушното движение, БДЖ и др. Много държавни болници също са държали средствата си там. Парите им по сметки в левове са над 67 млн. лв.

Някои от хората и фирмите, направили цесии, за да спасят депозитите си в КТБ, са си върнали над 100% от влоговете (виж таблицата). С цесии са погасени дългове за 99,49 млн. евро, 357,17 млн. лева и 2,7 млн. долара. За сравнение срещу тях са стоели депозити за 105,67 млн. евро, 370,26 млн. лева и 2,77 млн. долара. Сред държавните компании, успели да направят цесия, са Българският енергиен холдинг, който обаче е загубил милиони, Българската фондова борса, Централният депозитар и „Булгаргаз“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.