Премиерите на Западните Балкани: Няма опасност от война на полуострова

Министър-председателите на Сърбия, Хърватия и Словения разсеяха опасенията на немския канцлер Ангела Меркел за възможното възникване на въоръжен конфликт между балканските държави заради бежанската криза, предава РИА Новости, цитирана от „Фокус“.

„Госпожа Меркел е много внимателна в своите изказвания. При нея винаги има две-три „линии на защита“ и аз я разбирам. Между другото, Германия не може да затвори границата си. Хърватия винаги ще направи това по-бързо от Германия. Няма да има никакви въоръжени сблъсъци“, зави хърватският премиер Зоран Миланович.

Словенският министър-председател Миро Цезар във вторник също изрази безпокойството си от влошаването на отношенията между балканските държави, в които спомените за кръвопролитията са още свежи. Въпреки това, той отбеляза, че не разбира, какво точно има предвид Меркел.

По подобен начин реагира и сръбският премиер Александър Вучич. „На всички ни е дошло до гуша от война в тези райони, и ние ще положим всички усилия не само да поддържаме мира и стабилността в региона, но и да подобрим икономическите и другите отношения“, заяви той по време на своята визита във Босна и Херцеговина във вторник.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.