Разгадаха тайната на сърбежа

Някои видове сърбежи се причиняват от съвсем леки докосвания – едва доловим допир до миниатюрните косъмчета по повърхността на кожата. Този вид сърбеж се генерира по специален невронен път, предполага ново изследване, цитирано от The New York Times., съобщава "Фокус".

Откритието, публикувано в журнала Science, би могло да помогне на изследователите да разберат по-добре хроничните сърбежи при състояния като екзема, диабетна невропатия, множествена склероза и някои видове рак. Проучването може да помогне и да се установи, защо някои пациенти не реагират добре на антихистаминови медикаменти. „В бъдеще може да намерим начин да регулираме невронната активност, за да блокираме сърбежа,“ казва Кифу Ма, невробиолог от Харвардския университет, който е един от авторите на изследването.

Д-р Ма и колегите му са блокирали невроните, които провеждат невропептид, познат като Y или NPY, при мишки. Когато невроните са били подтиснати, учените са докосвали мишките с тънка жичка и животните са получили пристъпи на сърбеж. Обичайно мишките дори не реагират на такъв вид дразнене. „Появиха се наранявания по кожата, а те не спряха да се чешат,“ казва д-р Ма. Изглежда тези неврони са свързани със сърбеж, предизвикан от леко докосване, известен като механично провокиран сърбеж. Химическите сърбежи, каквито са предизвиканите от ухапване на комар или алергична реакция, не се предават от същите неврони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл