Новооткрити лунни кратери озадачават учените

Новооткрити лунни кратери предполагат, че астероидите, които са се удряли в Луната в миналото са съвсем различни от тези, които в момента съставляват астероидния пояс, посочват учени, цитирани от Space.

Подреждането на този астероиден пъзел може да даде информация за това, дали младата Земя е била обитаема.

Изследователите смятат, че Земята, Луната и други небесни тела във вътрешната Слънчева система са били обстрелвани от астероиди и комети по време на ера на масирана астероидна бомбардировка преди около 4.1 и 3.8 милиарда години. Множеството гигантски, заоблени кратери, познати като лунни басейни, които бележат повърхността на естествения ни спътник, са мълчаливи свидетели на тези бурни времена.

Въпреки че голяма част от лунните басейни са видими с просто око, точният им брой, размер и произход все още е неясен. Лунните басейни се изследват трудно, тъй като детайлите често са прикрити от разрушителните ефекти на по-късни сблъсъци и вулканични изригвания. За да научат повече за басейните, учените са използвали данни, събрани от двойка космически апарати на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), орбитиращи около Луната.

На базата на минималните промени в разстоянието между сондите, причинени от гравитационното привличане на скални купчини, изследвателите са проучили структурата и състава на Луната в безпрецедентни детайли.

Анализирайки данните от космическите сонди, екипът е открил непознати до момента за науката кратери. Откритието потвърждава предположението, че астероидите, които са бомбардирали Земята в древността са различни от космическите скали, които наблюдаваме днес в астероидния пояс между Марс и Юпитер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл