Българинът живее в стрес и не се храни здравословно

12% от българите над 65 години никога не са боледували. Това показват резултатите от представителното проучване „За нашето здраве" на „Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки в България" и Български фармацевтичен съюз.
Данните сочат още, че оплакванията на по-младите зачестяват, а след 45-годишна възраст по-голяма част от хората се чувстват болни.

Едномесечното проучване е проведено с близо 5000 души в десет български града и онлайн. Резултатите обобщават, че българинът живее в стресови условия и не води здравословен хранителен режим. Наднорменото тегло расте с възрастта, а качеството на храните е понижено. За сметка на това приемането на хранителни добавки се е увеличило между 10-20%. Няма стрес, има стресови фактори, казва д-р Мария Папазова, предава Дарик.

„Защо толкова малко хора не споделят за сърдечни оплаквания и си дадох сметка, че започват много рано. Знам за детенце, което почина от инфаркт на 13 години. И аутопсионно се доказа много масирана атеросклероза. Това е нещото, което се профилактира с добавки. В крайна сметка, ако един орган не се кръвоснабдява добре, ако съдовете са запушени, ако сме склонни към образуване на тромби, всичко това го прави високия хомоцистеин, а не високият холестерол, който е продукт на ниския В12", обясни специалистът.

Хранителната добавка не лекува, тя е допълнение към ежедневното ни хранене, допълват специалистите. Целта на проучването на Асоциацията е да постави на фокус темата за здравето пред всеки и да намали факторите водещи до заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве